11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieCe e mai rău abia acum începe - FMI reduce perspectivele de...

Ce e mai rău abia acum începe – FMI reduce perspectivele de creștere economică la nivel mondial

Economia zonei euro ar urma să crească în prezent cu doar 0,5% în 2023, în condițiile în care factori precum războiul din Ucraina, inflația record și impactul continuu al pandemiei COVID-19 apasă asupra perspectivelor, a anunțat marți Fondul Monetar Internațional.

Zona euro, formată din 19 țări – care va ajunge la 20 de membri de la 1 ianuarie 2023, odată cu adoptarea monedei unice de către Croația – este acum proiectată să înregistreze anul viitor cea mai mică creștere dintre toate regiunile din lume, după ce FMI și-a redus prognoza cu 0,7 puncte procentuale față de previziunile anterioare, transmise în urmă cu doar trei luni, scrie Euronews.

Germania, puterea economică a Uniunii Europene, se așteaptă acum să înregistreze o creștere anuală negativă (-0,3%), la fel ca și Italia (-0,2%). Perspectivele pentru Franța și Spania rămân pozitive, deși sunt mai mici decât în previziunile din iulie, PIB-ul anual fiind acum estimat la 0,7% și, respectiv, 1,2%.

Instituția financiară cu sediul la Washington și-a menținut neschimbată proiecția pentru SUA, care ar urma să crească cu 1%, în timp ce Asia ar urma să înregistreze cea mai mare creștere, de 4,9%.

În ansamblu, economia mondială ar trebui să crească cu 2,7%, în scădere cu 0,2% față de prognoza anterioară.

“Acesta este cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare mondiale și a fazei acute a pandemiei COVID-19 și reflectă încetiniri semnificative pentru cele mai mari economii”, a precizat FMI în raportul său.

Aceștia au subliniat că inflația ridicată, condițiile financiare mai stricte, invazia Rusiei în Ucraina și pandemia COVID-19 care persistă, toate aceste lucruri cântăresc puternic asupra perspectivelor.

“Mai mult de o treime din economia globală se va contracta anul acesta sau anul viitor, în timp ce cele mai mari trei economii – Statele Unite, Uniunea Europeană și China – vor continua să stagneze. Pe scurt, ce este mai rău abia acum urmează să vină, iar pentru mulți oameni, anul 2023 va fi resimțit ca o recesiune”, a avertizat raportul.

Luna trecută, inflația în zona euro a atins pentru prima dată 10%, alimentată de prețurile la energie, care au crescut vertiginos în ultimele 12 luni ca urmare a asaltului la scară largă al Rusiei asupra Ucrainei.

Banca Centrală Europeană încearcă să țină în frâu creșterile galopante ale prețurilor prin majorări ale ratelor dobânzilor. Aceasta a operat deja cea mai mare creștere din istorie și a semnalat că ar putea fi impuse noi majorări în lunile următoare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă