La începutul lunii aprilie, Consiliul apreciat că România ar trebui să atingă o ţintă de deficit public global de 3,6% din PIB în 2020, de 3,4% din PIB în 2021 şi de 2,8% din PIB în 2022, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB în 2020, de 0,8% din PIB în 2021 şi de 0,8% din PIB în 2022.
Miercuri, în recomandările sale, Comisia a apreciat că România trebuie să adopte „toate măsurile necesare pentru a răspunde în mod eficient la pandemia de coronavirus, să susţină economia şi să sprijine relansarea care va urma”.
În acelaşi timp însă, ţara „trebuie să evite să implementeze măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea fiscală”, subliniază Executivul comunitar, citat de News.ro.
De asemenea, România trebuie să îmbunătăţească rezistenţa sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce priveşte angajaţii din sectorul sanitar şi produsele medicale, şi să îmbunătăţească accesul la serviciile de sănătate.
În acelaşi timp, autorităţile române trebuie să ia decizii pentru a prelungi măsurile de protecţie socială şi accesul la serviciile esenţiale pentru toţi, să contracareze impactul crizei asupra gradului de ocupare prin introducerea de programe de lucru flexibile şi să asigure acces egal la educaţie.
Comisia recomandă României să asigure un sprijin de lichiditate pentru companii şi gospodării, în special pentru IMM-uri şi liber profesionişti, să urgenteze proiectele publice de investiţii şi să promoveze investiţiile private. De asemenea, ţara trebuie să concentreze investiţiile pe tranziţia verde şi digitală, în special pe transportul sustenabil, infrastructura digitală, producţia şi utilizarea de energie curată şi infrastructura de mediu.
În sfârşit, Executivul comunitar recomandă României să îmbunătăţească calitatea şi eficienţa administraţiei publice şi predictibilitatea procesului de luare a deciziilor, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.