Suma fiscalizată în perioada 28 martie – 1 mai inclusiv este de circa 17 milioane de lei, o sumă foarte mare, care cuprinde şi amenzi, acolo unde legea a fost încălcată, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la România TV.
„Pot să va spun că s-a fiscalizat foarte, foarte mult, undeva la 17 milioane de lei pe perioada 28 martie – 1 mai inclusiv. O sumă foarte mare, desigur s-au acordat şi amenzi acolo unde legea a fost încălcată. I-am rugat pe colegii din ANAF să înceapă uşor, uşor să-şi schimbe comportamentul şi văd că au ţinut cont de el în multe zone. Însă am primit foarte multe mesaje şi semnale din alte zone unde fiscul cerea şi altceva decât ce trebuie să ceară, desprinse din realitate”, a spus Teodorovici, întrebat cât s-a fiscalizat în minivacanţa de 1 mai.
Şeful MFP a precizat că, pe viitor, organele de control vor întocmi lista de verificare şi proiectul de proces verbal în acelaşi timp, pentru a evita abuzurile.
„Am spus, pe viitor, vreau ca organele de control, primesc tema de acasă, trebuie să verificaţi, ce? Dacă se bate pe casă ce se câştigă. Foarte bine. Ai făcut listă de verificare dinainte şi proiectul de proces verbal în acelaşi timp, ca să nu ţii omul câte două-trei ore să semneze, să stea după tine şi să nu poţi să ceri nimic în plus, pentru că aici apare abuzul”, a spus Teodorovici.
Întrebat cum consideră că s-a plătit acea şampanie de 25.000 de euro cumpărată în cluburile din Mamaia, ministrul a răspuns că sunt două forme de plată: cash sau cu cardul.
„Nu aţi văzut ce maşini erau în faţa acelor cluburi? Scopul meu, şi repet, nu am nimic cu cei care îşi câştigă corect şi cinstit banii şi felul în care îi cheltuie. (…) Fiecare e liber să îşi cheltuie banii câştigaţi cinstit cum doreşte şi ce cheltuieşte să fie fiscalizat. Sunt două condiţii obligatorii”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul Finanţelor Publice a anunţat săptămâna trecută că de 1 Mai va fi pe litoral pentru a veghea ca ANAF să-şi desfăşoare acţiunile de verificare fără perturbarea activităţilor economice.
„Am discutat şi cu domnii de la Antifraudă şi planul domniilor lor este acela de a fi prezenţi pe litoral, în schimb i-am rugat foarte clar să nu cumva să afecteze activitatea vreunui agent economic, să nu cumva să aud astfel de practici în teritoriu, dar nu trebuie să-şi facă nimeni vreo problemă sau să aibă teamă în faţa acestor verificări ale ANAF-ului. Cine respectă legea, cine bate pe casă ceea ce încasează este prietenul nostru”, a precizat Teodorovici, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că va fi prezent pe litoral şi va veghea, „din umbră”, ca ANAF-ul să-şi respecte contribuabilul.
„Voi fi prezent, sper, pe litoral şi, din acest motiv, să veghez ca cei de la ANAF să-şi respecte contribuabilul fără să perturbe activitatea economică în nicio zonă. Nu pot să particip, dar am să veghez din umbră, poate să fie ziua, poate să fie noaptea”, a spus Teodorovici.
În acţiunea de control de anul trecut, sumele declarate în vacanţa de 1 mai la trei cluburi monitorizate au fost de 1,2 mil. lei. În 2016 au fost şapte cluburi monitorizate cu sume fiscalizate totale de 441.000 de lei, iar în 2015 au fost nouă cluburi monitorizate, cu sume fiscalizate de 1,47 mil. lei.
Toate aceste cluburi sunt doar în Mamaia. Conform surselor citate, cea mai scumpă sticlă de şampanie despre care mass-media a scris că s-ar fi vândut într-unul din cluburi cu 100.000 de euro ar fi fost de fapt o acţiune de marketing.
Încasările mai mari au fost determinate atât de faptul că vacanţa a fost mai lungă anul acesta, cât şi de presiunea mai mare exercitată de funcţionarii ANAF, instituţie care are ca misiune anul acesta să colecteze în plus la buget 40 de miliarde de lei faţă de 2017.