Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653 lei/euro, în timp ce pentru 12 luni cursul mediu prognozat este 5,0183 lei/euro.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte).
“Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criză Covid-19. Această evoluție este consistentă cu majorarea anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creșterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce și la majorarea ratei inflației”, declară Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.
De asemenea, componentă de condiții curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte față de luna anterioară.
Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni.
Este de remarcat faptul că 84% din participanții la sondaj anticipează majorarea ratei inflației. De asemenea, 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor imobiliarelor de tip rezidențial (cel mai ridicat procent din ultimul an).
Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 65%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenți anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 6,4%. În termeni reali, creșterea PIB în anul 2021 este estimată la o valoare medie de 6,1%. Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de aproape 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.