24.9 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăEconomieCare sunt cei mai mari angajatori ai statului român

Care sunt cei mai mari angajatori ai statului român

Aproape 133.000 de angajaţi au cumulat anul trecut cei mai mari 15 angajatori din rândul companiilor controlate de stat.
Se înregistrează o scădere cu 1% faţă de 2019, de unde rezultă că firmele controlate de stat au pierdut aproape 3.100 de angajaţi în 2020, conform ZF, concluzie care a venit în urma datelor Confidas.ro.

„Pandemia a creat contextul favorabil pentru încurajarea restructurării în cadrul companiilor de stat care au acumulat pierderi semnificative în ultimii ani. Companiile au fost obligate să facă analize pe baza situaţiilor financiar-contabile pentru a identifica motivele care au cauzat pierderi, plăţi restante, urmând ca prin­tr-un memorandum să fie prezentate măsuri concrete, cu termene, pentru eficientizatea acestor companii, incluzând aceste restructurări. Se tot discuta de mult timp de restructurarea aparatului public şi îngheţarea salariilor, iar în 2020 s-a întâmplat acest lucru, într-un an în care salariile bugetarilor şi pensiile au depăşit ca nivel încasările preconizate din taxe şi impozite“, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Liderii clasamentului, Poşta Română şi CFR SA, au avut, împreună, mai mult de 45.000 de angajaţi în 2020. Totuși, ambele companii de stat au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi, de 1%, respectiv 2%.

În acest top 3, pe ultimul loc, a intrat și Romsilva, deşi compania a avut o scădere de circa 7% a numărului de angajaţi, de la aproape 16.500 în 2019 la puţin peste 15.200 în 2020.

În acest clasament al angajatorilor de la stat intră și Complexul Energetic Oltenia, CFR Călători, STB, CNAIR, Romgaz, Metrorex, CFR Marfă, Transgaz, Hidroelectrica, Termoenergetica, RAJA SA și Nuclearelectrica.

Dintre cele 15 companii prezente în clasament, 10 au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în 2020. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de CFR Marfă, de circa 10%.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua drapelului

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, duminică, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, că tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut şi viitor,...

Probleme la Metrorex. Compania are datorii de 33 de milioane de euro la Alstom

Compania franceză Alstom, care asigură mentenanţa metroului bucureştean, ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanţă a flotei de metrou în luna iulie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă