13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieBoom pe piața contractelor de energie electrică

Boom pe piața contractelor de energie electrică

În perioada 10-20 mai, Nuclearelectrica a vândut aproape 2 TWh de energie, în mai multe pachete. Livrarea acoperă perioada iunie 2018-2020. Cantitatea reprezintă cam o cincime din producția unui an. A fost cerere mare pentru această energie, mai mult de 15 furnizori licitând cu până la 10% mai mult decât prețul de pornire – 200 de lei/MWh, care oricum se situa peste media pieței. Cumpărătorii sunt, aproape de fiecare dată, din rândul FUI, Enel, Electrica, parțial Tinmar Energy.

La rândul său, CE Oltenia a vândut, în aceeași perioadă, circa 0,5 TWh, tot cu livrare pe doi ani și tot la un preț mai mare decât cel minim cerut. Cumpărătorii? Aceiași, din rândul marilor furnizori de pe piața casnicilor, reglementată ori liberă. Și Electrocentrale București și-a găsit locul în piață, și tot cu contracte pe doi ani.

 

Circa 100 de furnizori pe piața clienților casnici

 De precizat că prețurile la care se încheie acum contracte pe piața contractelor bilaterale pe termen lung sunt mai mari chiar și decât piața spot, care înregistrează o medie lunară de sub 200 de lei/MWh. Este o situație neobișnuită în peisajul bursier al ultimilor ani. Având în vedere că piața concurențială a consumatorilor casnici propune contracte cu preț fix, pe termen lung, pentru cei ce vin dinspre reglementat, firmele trebuie să fie asigurate cu energie pe termen la fel de lung, cu o livrare predictibilă. “Se cumpără de pe acum, se pune energia deoparte de pe acum, pentru că nimeni nu mai vrea să vadă în piață scenariul de anul trecut, când multe firme au intrat în faliment pentru că nu mai puteau onora contractele cu clienții la ce prețuri ajunsese energia în piață”, spune o sursă guvernamentală pentru publicația noastră.

Acum, pe piața concurențială a clienților casnici activează circa 100 de furnizori. Lupta pentru clienții de pe reglementat este acerbă, companiile oferind prețuri cu până la 20% mai mici, care rămân fixe pentru un an sau doi. Și pe concurențial, ca și pe reglementat, cei mai mari jucători sunt tot furnizorii de ultimă instanță Enel, CEZ, Electrica și E.ON. Peste 90% din piața concurențială e a lor, același procent fiind și la reglementat. Un al cincilea furnizor care și-a făcut loc pe concurențial este Tinmar Energy.

Toate aceste firme propun potențialilor clienți de pe reglementat tarife mai mici și preț fix pe un an sau chiar doi. Prin urmare, indiferent ce s-ar întâmpla cu piața, ele trebuie să păstreze prețul. Astfel, achiziționează de acum energia, pentru a fi asigurați cu cantitățile necesare a fi livrate clienților până în 2020.

Aproape 1 milion de consumatori casnici din totalul de 9 milioane au trecut, până acum, în piața liberă a electricității. 

 

 
 

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă