26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăEconomieBAT și Philip Morris au ajuns și în instanțele din România

BAT și Philip Morris au ajuns și în instanțele din România

Două companii care fac parte din grupul BAT (RAI Strategic Holdings si Nicoventures Trading Limited) au dat în judecată companiile Philip Morris și Mediapost Hit Mail (compania care comercializează produsele Philip Morris), potrivit informațiilor apărute pe site-ul Ministerului Justiției. BAT acuză Philip Morris că a încălcat brevetele deținute de BAT atunci când a dezvoltat și a comercializat produsele IQOS (dispozitivul de încălzire a tutunului) și HEETS (rezervele de țigarete pentru IQOS). BAT a pierdut prima fază a procesului, potrivit unei decizii a Tribunalului București publicată în data de 23 februarie 2021.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, putem confirma că în data de 14 ianuarie 2021, RAI Strategic Holdings, Inc. și Nicoventures Trading Limited au depus o plângere privind o încălcare de brevet în România împotriva Philip Morris România S.R.L., Philip Morris Trading S.R.L. și Mediapost Hit Mail S.A., plângere care privește încălcarea a două brevete. A fost solicitată o decizie definitivă care să împiedice vânzarea de IQOS și HEETS. Deoarece acest proces este în curs de desfășurare, nu putem comenta suplimentar”, a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, Cătălin Cîndea, Head of Corporate Affairs în cadrul BAT.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Philip Morris România spun că această acțiune în instanță ”a fost o încercare evidentă a BAT de a-și proteja activitatea de bază de producție de țigări și de a suplini lipsa lor de inovație în segmentul tutunului încălzit”.

Instanțele din România și mai multe țări europene au respins pretențiile BAT

”În 23 februarie 2021, instanța a respins cererea de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale ca neîntemeiată. Acțiuni similare au fost inițiate de companii din grupul BAT împotriva unor companii din grupul Philip Morris International și în alte țări din UE. Instanțele din Republica Cehă, Polonia și Bulgaria au respins și ele cererile BAT care solicitau dispunerea unor măsuri restrictive temporare, precum cele urmărite prin cererea de ordonanță președințială din România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoș Bucurenci, directorul de comunicare al Philip Morris România.

Întrebați care este miza financiară a acestui proces, reprezentanții celor două companii au evitat să ofere cifre.

”Scopul aceste acțiuni în instanță a fost acela de a obține o ordonanță prin care să se restricționeze orice act de exploatare comercială a IQOS și HEETS, ceea ce ar fi împiedicat consumatorii adulți să aibă acces la o alternativă mai bună, fundamentată științific, la continuarea fumatului. O acțiune separată inițiată în instanță de companii din grupul BAT împotriva filialelor românești ale Philip Morris International este încă în curs”, a mai spus Dragoș Bucurenci de la Philip Morris.

Potrivit estimărilor din piață, ”industria fără fum” generează venituri de 1 miliard de lei pe an dintr-o piață a țigaretelor care este evaluată la 21 de miliarde de lei în România. Iar de creșterea acestei noi nișe de piață a beneficiat mai mult Philip Morris, a cărui țigaretă „fără fum”, IQOS, a ”prins” mai bine în rândul consumatorilor decât Glo, produsul similar al concurenților de la BAT.

Potrivit datelor dintr-un raport pentru investitori, IQOS (Philip Morris), un produs cu o vechime de 6 ani, avea 17,6 milioane de consumatori la nivel global în 2020. În schimb, Glo (BAT), care are acum o istorie mai mică de 4 ani, avea în 2019 un număr de 2,5 milioane de consumatori la nivel global, potrivit unui raport publicat de companie.

În ceea ce privește impactul asupra sănătății, experții spun că nu a trecut încă suficient de mult timp de la invenția dispozitivelor care încălzesc tutunul pentru a evalua cât de dăunătoare sunt asupra sănătății.

În vara anului trecut, o autoritate din Statele Unite – Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) – a autorizat comercializarea produselor IQOS în SUA sub formă de ”produs din tutun cu risc modificat”. Această clasificare indică faptul că produsul cu tutun încălzit ar reduce semnificativ producția de substanțe nocive prin comparație cu țigaretele tradiționale.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă