3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriDe ce s-au dublat prețurile terenurilor

De ce s-au dublat prețurile terenurilor

De ce s-au dublat prețurile terenurilor este o întrebare pe care și-o pun românii interesați de asemenea achiziții. Terenurile se cumpără mai ales pentru a construi pe ele. Se fac însă achiziții și ca un mod de folosire a economiilor.

Prețurile terenurilor pentru dezvoltări de ansambluri rezidențiale sau comerciale, din București, aproape s-au dublat ȋn 2021, față de ȋnceputul pandemiei. Această informație apare într-un studiu al companiei de consultanță imobiliară Investpoint.

Cele mai scumpe zone din București rămân centrul și nordul orașului.

,,Prețurile au crescut substanțial, în 2021, față de anii anteriori. Dacă dezvoltatorii tranzacționau în 2019-2020 un teren pretabil pentru un bloc la 400-600 Euro/mp, în zonele mediene ale Bucureștiului, anul acesta, prețul pentru același lot de teren aproape s-a dublat. În ultima vreme, mulți dezvoltatori imobiliari – atât din zona de rezidențial cât și de retail – au început să caute loturi de teren pentru noi proiecte. Focusul este pe zona centrală, unde unele tranzacții au ajuns și la 4.000 – 5.000 Euro (în Piața Victoriei) sau 5.000 – 6.000 Euro (în Aviatorilor) pentru un metru pătrat de teren”, a explicat Cristian Nicola, CEO Investpoint.

S-au dublat prețurile terenurilor în zona rezidențială


În cele mai cerute zone de dezvoltare pe piața rezidențială au rezultat valori între 400 și 800 Euro la periferia Capitalei. Două asemenea zone sunt Otopeni și Păcii. Prețurile ajung la 3500 – 4500 de Euro pe metrul pătrat de teren în centrul Capitalei. Asemenea situații sunt în zonele Piața Victoriei și Aviatorilor.

Prețurile terenurilor sunt direct influențate de vânzările de apartamente. Prețurile terenurilor sunt influențate și de aprobările de dezvoltare ale diferitelor zone din București și din județul Ilfov.

Astfel, zonele cu dezvoltări accelerate și cu viziune urbanistică setată pe dezvoltarea pe verticală (cum este cazul Popești-Leordeni, Bragadiru sau Chiajna) au cunoscut creșteri mai mari ale prețurilor terenurilor. În schimb, comunele ce se dezvoltă preponderent pe orizontală (Berceni, Domnești, Tunari) au creșteri temperate ale valorilor de piață pe metrul pătrat de teren.

Citiți România Liberă și pe Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă