Cemacon a încheiat implementarea proiectului unui parc solar, denumit Green Energy Farm, în valoare totală de 1.052.857 euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 472.999 euro. Proiectul, cofinanțat în cadrul “Programului pentru energie în România”, prin Innovation Norway în calitate de operator de program, s-a derulat pe o perioadă de 14 luni.
Practic a fost construită o centrală electrică fotovoltaică cu o putere instalată de peste 1MWh, prin montarea, pe acoperișul fabricii, a unui sistem de 2.176 module fotovoltaice cu tehnologie monocristalină.
Estimările companiei care a implementat proiectul prevăd o reducere a emisiilor cu 299 tone CO2/an și o optimizare a costurilor cu energia electrică în valoare de 82.960 euro/an.
Energia produsă disponibilă pentru consum este în medie de 976 MWh/an, acoperind astfel, împreună cu centrala de cogenerare, cea mai mare parte a necesarului de energie electrică de la parcul industrial Recea.
„Preocuparea noastră pentru energie verde, protecția mediului și independență energetică a atins o nouă bornă importantă. Centrala de cogenerare implementată acum doi ani împreună cu parcul fotovoltaic finalizat în această lună asigură aproape integral consumul de energie electrică pe platfoma industrială Cemacon din Recea, în timp ce estimările furnizorilor indică și o reducere a amprentei de carbon cu aproximativ 3.000 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 1000 de case.Ne-am propus ca, până în 2030, toate fabricile Cemacon să își acopere consumul de energie electrică din surse alternative”, a declarat Daniel Șologon, CEO Cemacon.
Cemacon este liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania, cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și operează trei fabrici mari de cărămidă (două în județul Sălaj și una în județul Bihor), una de buiandrugi și o fabrică de cărămizi aparente. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acționarul principalul este Pavăl Holding.