30.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCe trebuie să știi despre plata facturilor online?

Ce trebuie să știi despre plata facturilor online?

Obiceiurile noastre în privința plăților electronice, indiferent că vorbim de facturi sau de comenzile de mâncare, s-au schimbat total, iar progresul a fost îmbrățișat rapid de generațiile tinere. Chiar și bunicii noștri au învățat să facă plăți online ori să primească pensia pe card. Poate că mai sunt câteva excepții, dar tendința este evidentă, după cum arată și datele Băncii Naționale a României (BNR). Potrivit BNR,  în 2021 s-au înregistrat 339 de milioane de tranzații de plată cu cardul de debit, cu aproape 22% mai mult decât în 2020 și cu circa 40% în plus față de 2019. De asemenea, a crescut și numărul de tranzacții online, nu doar cu cardul la POS. Multiplicarea plăților online are la bază contextul pandemic, însă beneficiile acestui sistem electronic de plată sunt la fel de importante.

Plata online a facturilor aduce economie de timp și de bani

Timpul câștigat pare ușor de înțeles. Dacă nu te mai deplasezi la ghișeele furnizorilor de utilități, nu mai pierzi timp nici pe drum, nici la coadă. De exemplu, factura de energie electrică Enel sau de gaze naturale o poți plăti online, fie din contul de client, fie prin aplicația bancară. Pe lângă timpul salvat, un alt avantaj este faptul că poți face plățile online la orice oră și nu mai depinzi de programul casieriilor. Poate că banii economisiți când achiți online facturile nu sunt atât de ușor de văzut, dar ei există. În primul rând, nu plătești niciun comision pentru tranzacție, iar costurile de deplasare (mașină, bilet pentru transportul public) sunt eliminate complet.

Cât de complicat este să plătești online facturile?

Plățile online te scutesc de bătăi de cap și te ajută și să îți gestionezi bugetul, pentru că poți ține evidență clară a sumelor cheltuite, dar și o listă pe ce ai cheltuit banii. Pentru a nu omite vreo plată, îți poți seta în aplicația bancară o plată automată (denumită simplu factura Enel plată lunară) și plata se va face automat în data stabilită de tine.

Este dificil să faci plăți online? Deloc, chiar dacă, acum nu foarte mult timp, nu eram foarte obișnuiți cu folosirea aplicațiilor de plată, cum ar fi cele ale băncilor, și ne era teamă ca plățile nu s-ar înregistra.

Dar, cu timpul și cu expunerea la tot mai multă informație, mulți am ajuns să folosim rețelele sociale, să citim știrile online sau să ținem legătura cu cei apropiați cu ajutorul diverselor servicii de mesagerie electronică. Astfel, s-a schimbat și atitudinea față de plățile online, acestea dovedindu-se extrem de simple și foarte eficiente.

Când vine vorba de înregistrarea plăților și de securizarea tranzacțiilor, siguranța este o prioritate pentru bănci și furnizorii de utilități. Companiile au mizat pe faptul că oamenii vor alege comoditatea pe care o oferă plățile online și au investit în securizarea sistemelor. În ciuda temerilor celor care nu plătesc facturile online, cea mai mare siguranță se află tocmai în acest sistem, pe când plimbatul cu banii în portofel până la ghișeele furnizorilor implică un risc mai mare. Din fericire, transformarea digitală globală a venit cu beneficii de necontestat. Este important să profităm de toate aceste avantaje și să ne bucurăm mai mult de timp pentru noi și pentru cei dragi.

Cele mai citite

Cristi Manea (26 de ani) este noul jucător al Rapidului

Rapid București a finalizat al treilea transfer al verii prin achiziționarea fundașului lateral Cristian Manea, unul dintre cei mai buni jucători din această poziție...

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme...

Ce prevede legea salariului minim european

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă