10.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCând nu ai nevoie de acordul vecinilor dacă vrei să îți stabilești...

Când nu ai nevoie de acordul vecinilor dacă vrei să îți stabilești sediul societății într-un apartament?

Trebuie să știi că domiciliul sau sediul (în cazul unei firme) sunt elemente care servesc la identificarea persoanei, fizice sau juridice. În concret, fiecare persoană juridică trebuie să aibă un sediu, un loc, unde să poată fi localizată teritorial.

O persoană trebuie să poată fi localizată teritorial pentru a-i putea fi comunicată corespondența, iar comunicarea corespondenței este importantă pentru că de ea depinde curgerea termenelor sau chiar producerea efectelor unor acte, cum sunt actele administrative emise de autorități sau alte acte.

De pildă, executarea silită poate fi demarată numai după ce ANAF iți comunică o somație de plată prin care ești notificat să achiți sumele datorate benevol.

Sediul firmei se stabilește sau se schimbă prin semnarea unui contract de comodat sau de închiriere despre care poți citi mai multe aici. Dacă nu ai un imobil în proprietate sau dacă nu vrei sa închiriezi un imobil poți opta pentru serviciul de găzduire de sediul social.

În momentul în care îți deschizi firma trebuie să declari la Registrul Comerțului unde îți vei desfășura activitatea și există trei posibilități: la sediu; la sediul secundar sau punctul de lucru; la clienți sau în afara sediului sau a sediului secundar.

Trebuie să știi că sediul firmei poate fi stabilit și într-un apartament (la tine acasă) și că nu este nevoie de acordul vecinilor dacă nu desfășori activitate economică acolo. Dacă activitățile se desfășoară în altă parte decât la sediu, atunci nu este necesar acordul vecinilor, iar sediul are unicul rol de a „recepta” corespondența.

Sunt firme care prin specificul activității nu desfășoară activitatea la sediu, precum: firmele de transport, firmele de construcții, firmele de curierat, vânzătorii ambulanți etc. Există o categorie intermediară care poate desfășura activitatea și la sediu, dar și în altă parte, cum sunt, de exemplu, firmele de consultanță sau firmele din domeniul IT.

Textul de lege ar fi putut fi mai permisiv și pe viitor poate fi îmbunătățit. Raționamentul legii este acela de a-i proteja pe vecinii afectați de disconfortul pe care îl poate produce desfășurarea activității economice, zgomot, miros etc.

Se naște următoarea întrebare, ce disconfort creează o persoană care lucrează în domeniul IT, adică pe laptop, de acasă? Putem presupune că toți ceilalți vecini au laptopuri și le folosesc în scopuri recreaționale. Nu există nicio diferență din perspectiva potențialului deranj care s-ar putea produce de o persoană care lucrează la laptop și una care se recreează în acest mod.

Eventual, cel care lucrează ar trebui să fie mai silențios decât cel care se recreează, motiv pentru care suntem de părere că textul de lege ar trebui îmbunătățit, în sensul de a le permite celor care desfășoară astfel de activități să își poată stabili sediul și să poată desfășura activitatea din propriul cămin.


Cele mai citite

la ce se vede în jurul ne cam este teamă

Privim peste umăr. Nu ne urmărește, de fapt, nimeni. Poate doar senzația că, totuși, acolo, în spatele nostru, e cineva. S-ar putea să...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Gheboasă, audiat la DIICOT Dâmbovița într-un dosar de droguri

Gheboasă, în acte Gabriel Gavriș, prins cu droguri, a fost adus la audieri, vineri seara, la DIICOT Dâmbovița. Surse judiciare au precizat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă