7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriBitcoin devine noul „vis american”?

Bitcoin devine noul „vis american”?

Visul american de a deține o casă și libertate financiară a fost ucis de inegalitatea tot mai accentuată din sistem. Totodată, prețurile în creștere din piața imobiliară și puterea de cumpărare tot mai mică i-a demoralizat pe mulți, lăsându-i fără speranțe. Iată că treptat, s-a conturat un nou instrument văzut de mulți drept noul „vis american” – bitcoin.

Bitcoin este cea mai cunoscută monedă virtuală și în același timp cea mai valoroasă și a creat milionari peste noapte.

Tot mai mulți oameni vorbesc despre criptomonede așa cum discută despre vreme, politică sau fotbal. Investitori cu experiență au alocat sume importante de bani activelor crypto. În același timp, au fost atrase în piață și persoane neinițiate în domeniul tranzacționării, dar ispitite de posibilitatea unui câștig rapid.

Criptomoneda și-a câștigat rapid popularitatea. Într-o măsură datorită investitorilor cu nume grele care au declarat că dețin astfel de active, precum George Soros sau Elon Musk. Pe de altă parte, monedele virtuale au câștigat teren și pe fondul nemulțumirii oamenilor de sistemul bancar.

Băncile au dovedit de-a lungul timpului că au folosit subterfugii și chiar fraude pentru a-și impozita clienții. De asemenea, s-au dovedit îngrijorător de fragile în crize. Totodată, mutarea banilor poate dura zile, mai ales dacă trebuie să-și parcurgă rețeaua învechită și fragilă în fața hakerilor de bănci corespondente care se ocupă de transferuri internaționale.

În plus, cam la orice tranzacție bancară se percep taxe împovărătoare.

Bitcoin, criptomoneda originală, a fost concepută pentru a ocoli sistemul bancar

Oricine are o conexiune la internet ar putea configura un cont pseudonim, controlat cu o cheie privată. Utilizatorii pot astfel trimite jetoane digitale oriunde, în orice moment. Totul datorită unei rețele voluntare de computere care înregistrau tranzacțiile pe un registru public cunoscut sub numele de blockchain. Criptografie de mare putere și descentralizare protejate împotriva abuzului și a defecțiunilor. Tehnologia a inspirat speranță nu numai pentru un tip de finanțare mai echitabil, ci și pentru o mai mare stabilitate. Dispariția uneia sau a mai multor bănci globale mari ar provoca mult mai puține daune dacă plățile ar putea continua fără ele.

Astfel bitcoin a câștigat tot mai mulți adepți și direct proportional cu aceștia o valoare mai mare.

Bitcoin a generat o întreagă mișcare

Bitcoinul a devenit o alternativă la capitalul propriu. Și în timp ce „visul american” se estompează, criptomoneda pare să se afle abia la început de drum.

De altfel, săptămâna trecută a fost lansat primul ETF (exchange traded fund) cu expunere pe Bitcoin. Acesta a determinat o creșterea susținută a prețului bitcoin. Săptămâna trecută criptomoneda a depășit un nou maxim istoric. Prețul celei mai mari criptomonede din lume ajunsese miercurea trecută la un nou nivel record, de aproape 67.000 de dolari. Ulterior a scăzut ușor, depășind recordul anterior de 64.863 de dolari stabilit în luna aprilie. Ieri, prețul unui bitcoin era de aproximativ 63.000 de dolari. Prețul bitcoin a crescut cu 50% numai în această lună. La sfârșitul lunii septembrie valoarea sa era sub 44.000 de dolari.

Noul ETF a debutat ca al doilea cel mai tranzacţionat fond din istorie. Și asta chiar într-un moment de cotitură pentru industria criptomonedelor, după cum a fost el descris de Bloomberg. La câteva zile de la lansare, primul ETF futures cu expunere pe Bitcoin din SUA riscă însă să devină prea popular pentru propriul său bine.

Analiștii din piață au precizat că acesta este pe cale să depăşească limita impusă numărului de contracte futures pe care le poate deţine conform regulilor impuse de Chicago Mercantile Exchange (CME). După câteva zile de tranzacţionare, erau aproape 1.900 de contracte pentru luna octombrie. CME spune că numărul de contracte pe care îl poate avea o entitate în fiecare lună este de 2.000. Pentru a evita depăşirea limitei, ETF-ul a acumulat 1.400 de contracte pentru luna noiembrie. Însă în ritmul actual – fondul gestionează deja active de un miliard de dolari – maximul de 5.000 de contracte ar putea fi uşor atins în perioada următoare.

Succesul fondului ETF ilustrează interesul investitorilor pentru criptomonede, în special pentru bitcoin.

Bitcoin a eșuat ca bani, susțin voci din piață

Deși voci din piață susțin că bitcoin a eșuat ca bani, ținând cont de volatilitatea mare, există state precum El Salvador care au declarat bitcoin drept monedă oficială.

Alți specialiști susțin că monedele virtuale sunt mult prea volatile pentru a fi utile, cu excepția speculațiilor, a comerțului ilicit și a finanțării ocazionale a activiștilor în regimuri opresive.

Puterea de calcul necesară pentru blockchain-ul Bitcoin îl face lent și costisitor pentru tranzacții mai mici. În plus, este dăunător mediului, după cum atrag atenția analiștii din piață.

Dar în piață a apărut și speranța că autoritățile americane de reglementare nu vor lua măsuri împotriva crypto după ce președintele băncii centrale a SUA, Federal Reserve, a declarat că instituția pe care o conduce nu are „nicio intenție” de a interzice cea mai mare criptomonedă din lume.

Creșterea acestei noutăți tehnologice care stă la baza criptomonedelor au atras și tot mai multe proiecte precum adoptarea de către bănci a monedelor digitale sunt tot mai frecvente. În plus, există şi iniţiative de trecere a monedelor naţionale fiat în monede digitale.

De asemenea, inovația crypto poate oferi încă un sistem de plată mai bun. Astfel că investitorii devin tot mai încrezători în a-și aloca fondurile în monede digitale.

Bitcoin poartă cu ea ideea de libertate. Și deși ideea de a deține o casă rămâne ferm înrădăcinată în subconștientul nostru, viteza cu care oamenii își schimbă carierele și orașele în care locuiesc schimbă ușor, ușor această mentalitate, iar investițiile în bitcoin încep să fie văzute mai bune în comparație cu cele în imobiliare.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Guvernul suplimentează bugetul pentru pensii cu 1,6 miliarde de lei

Fără această majorare de buget, plata pensiilor pentru luna decembrie ar fi afectată, iar drepturile pensionarilor, nu ar putea fi respectate integral Guvernul a prezentat...
Ultima oră
Pe aceeași temă