Prețul aurului și prețul criptomonedei bitcoin au atins maxime istorice în anul 2024, remarcă o analiză realizată de platforma eToro.
Atât aurul, cât și „aurul digital”, așa cum mai este numită criptomoneda Bitcoin (BTC), au atins noi maxime în acest an. Bitcoin a ajuns la un maxim de peste 73.000 de dolari și a crescut cu 70 la sută iar aurul real aproape că a ajuns la 2.200 dolari/uncie, crescând cu aproape 5 la sută de la începutul anului 2024 până în prezent, subliniază Bogdan Maioreanu, analist eToro.
Interesant este faptul că prețul aurului e influențat și de o chestiune demografică. Sondajul eToro Retail invest Beat arată că investitorii mai tineri preferă alternativa „aurului digital”. La nivel global, 52 la sută dintre investitorii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani dețin criptomonede, în timp ce doar 35 la sută dețin mărfuri – inclusiv aur. Procentele tind să se egalizeze pe măsură ce vârsta investitorilor crește, ajungând ca doar 13% dintre investitorii de peste 55 de ani să dețină cripto, în timp ce 18% dețin mărfuri.
Pe parcursul anului 2023, achizițiile de aur ale băncilor centrale s-au menținut la un ritm ridicat de 1.037 tone net care aproape că au egalat recordul din 2022, fiind mai mici cu doar 45 de tone. Cele mai mari rezerve de aur se află în SUA – peste 8.100 de tone, Germania – peste 3.300 de tone, Italia și Franța aproape 2.500 de tone, Rusia – peste 2.300 de tone. România este departe de aceste cifre, având doar 104 tone de rezerve de aur, precizează analiza eToro. În ultima perioadă, prețul aurului a fost stimulat de un dolar american mai slab, ceea ce îl face mai ieftin pentru marii cumpărători indieni și chinezi.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!