0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriAdopția Bitcoin între avantaje și dezavantaje, la 13 ani de la nașterea...

Adopția Bitcoin între avantaje și dezavantaje, la 13 ani de la nașterea sa

Bitcoin a împlinit 13 ani. Aniversarea sa a venit într-un moment în care lumea se confruntă cu o pandemie globală, frici de inflație și o adoptarea instituțională în creștere a criptomonedei.

Deși s-a confruntat cu o reticență crescută din partea sistemului financiar, Bitcoin a reușit să-și adune adepți. Rețeaua Bitcoin a ajuns să domine și chiar să definească spațiul criptomonedei, după cum precizează și Bitcoin Magazine. De-a lungul anilor, criptomoneda s-a dovedit a fi o alternativă la monedele guvernamentale fiat, cum ar fi dolarul american și euro, și la monedele metalice, precum monede de aur și argint.

Acum există peste 75 de milioane de utilizatori Bitcoin, în creștere față de aproximativ trei milioane în urmă cu șapte ani, iar numărul monedelor digitale a explodat. La nivel global, 220 de milioane de oameni folosesc criptomonede, potrivit unui raport din iulie al Crypto.com.

„Majoritatea oamenilor sunt de acord că în viitor – ar putea fi 10 sau 20 de ani sau ar putea fi mai devreme – efectiv toate activele vor fi într-un format digital”, a spus Thomas Olsen, partener la Bain & Company, care consiliază firmele financiare despre criptomonede și alte chestiuni legate de activele digitale.

Utilizarea criptomonedelor la nivel mondial a crescut cu 880% doar în ultimul an, în special în Vietnam, India, Pakistan și alte țări în curs de dezvoltare. Indexul global de adopție de criptomonede din 2021, intitulat „Geografia criptomonedei”, a comparat adoptarea criptomonedelor de către țări pe baza a trei parametri principali: valoarea de vânzare cu amănuntul în lanț transferată, valoarea criptomonedei primite în lanț și volumele de schimb peer-to-peer.

Potrivit specialiștilor din aceste națiuni, mulți oameni folosesc schimburile de criptomonede peer-to-peer ca principală rampă de acces la criptomonede frecvent, deoarece nu au acces la schimburile centralizate. Deprecierea semnificativă a monedei în multe țări în curs de dezvoltare îi determină pe indivizi să cumpere criptomonede pe platforme peer-to-peer pentru a-și proteja valoarea investiției.

Tranzacțiile internaționale sunt, de asemenea, predominante în aceste zone, fie pentru remitențe individuale, fie pentru cazuri de utilizare în afaceri, cum ar fi cumpărarea de produse pentru import și vânzare. Cantitatea de monedă națională pe care oamenii o pot muta în afara țării este limitată. Deși China s-a clasat pe locul patru, iar Statele Unite s-au clasat pe locul șase în sondajul de anul trecut, pozițiile lor au scăzut pe locul 13, respectiv pe locul opt.

O lume financiară alternativă apare în jurul industriei bancare tradiționale. Start-up-urile cu criptomonede încep să ofere carduri de credit și împrumuturi. Oamenii și companiile din întreaga lume adoptă monedele digitale într-un ritm rapid. Chiar și guvernele se implică. El Salvador a declarat recent că va accepta Bitcoin ca mijloc legal. Iar Federal Reserve, pe urmele băncilor centrale din întreaga lume, evaluează lansarea propriei monede digitale.

Care sunt avantajele și dezavantajele Bitcoin?

Printre avantajele bitcoin, specialiștii amintesc faptul că utilizatorii au un control complet asupra rezervelor lor. Monedele fiat tradiționale răspund la mai multe restricții și pericole. Băncile, de exemplu, sunt expuse la boom-uri și crize economice. Așa cum s-a întâmplat în trecut, aceste circumstanțe pot duce uneori la rulări și prăbușiri ale băncilor. Astfel că uneori consumatorii nu au control complet asupra fondurilor lor.

În plus, nu există costuri asociate cu tranzacțiile Bitcoin. Utilizatorii Bitcoin nu sunt supuși invocării costurilor bancare convenționale asociate cu monedele fiat. În timp ce schimburile valutare fiat impun așa-numitele comisioane, precum și taxe ocazionale de depunere și retragere, utilizatorii Bitcoin nu sunt supuși acestor taxe. Acest lucru adaugă, printre altele, fără taxe de susținere a contului sau de sold minim, fără costuri de descoperire de cont și fără penalități pentru depozitul returnat.

Un alt avantaj subliniat de specialiști este faptul că tranzacțiile cu bitcoin sunt în întregime sigure, potrivit acestora. Furtul bitcoin este teoretic imposibil cu o protecție adecvată și practici standard din industrie.

Criptomoneda are însă și câteva dezavantaje. Printre acestea se numără faptul că bitcoin nu este încă acceptat peste tot. În plus, portofelele pot fi deplasate greșit. Bitcoinul unui deținător este dramatic „pierdut” dacă un hard disk se defectează sau un virus corupe datele, iar fișierul portofel este deteriorat.

Specialiștii mai atrag atenția că nu există protecție pentru cumpărător. Când lucrurile sunt achiziționate cu bitcoin, iar vânzătorul nu reușește să livreze mărfurile, nu există nicio modalitate de a inversa tranzacția. De asemenea, pot apărea defecte tehnice care nu sunt cunoscute, atrag atenția specialiștii.

De la începutul său în 2009, bitcoin și celelalte criptomonede care au urmat au fost pline de dispute și controverse. În timp ce bitcoin a fost atacat pe scară largă pentru volatilitatea sa, utilizarea în activități ilicite și cantitatea de energie necesară pentru a-l extrage, unii oameni, în special în țările în curs de dezvoltare, îl privesc cu mare speranță în mijlocul furtunilor economice.

Cu toate acestea, deoarece mulți indivizi apelează la bitcoin ca investiție, aceste probleme s-au concretizat într-o serie de noi limitări asupra modului în care pot fi utilizate. Poziția de autoritate a bitcoin variază semnificativ de la o națiune la alta, relațiile specifice fiind încă stabilite sau schimbându-se des. În timp ce majoritatea guvernelor nu interzic utilizarea bitcoinului, poziția sa ca metodă de plată sau marfă diferă, cu consecințe de reglementare diferite.

Unele națiuni au impus restricții cu privire la modul în care bitcoinul poate fi utilizat, băncile interzicând clienților lor să tranzacționeze în criptomonede. Alte țări au interzis în mod explicit utilizarea bitcoin și a criptomonedelor, impunând amenzi grele oricui efectuează tranzacții cu acestea. În ciuda acestui fapt, se pare că viitorul ar putea face ca mai multe țări să continue să caute bitcoin.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă