Banca Israelului a majorat luni ratele dobânzilor de referință la cel mai ridicat nivel din 2006 încoace, invocând inflația ridicată și o piață a forței de muncă tensionată, și a declarat că datele viitoare vor determina dacă le va majora în continuare, transmite Reuters.
Banca centrală a majorat rata cheie în a zecea ședință de politică monetară consecutivă, la 4,75% de la 4,5%. Toți cei 15 economiști intervievați de Reuters au preconizat această măsură, unii considerând că ar putea fi ultima.
În pofida ciclului de înăsprire abruptă și a semnelor de moderare economică, rata anuală a inflației în Israel a fost de 5% în aprilie, aproape de un maxim al ultimilor 14 ani și cu mult peste intervalul țintă de 1%-3% stabilit de guvern, ceea ce a înfuriat publicul, dar a crescut profiturile băncilor.
Viceguvernatorul Andrew Abir a declarat că banca centrală a fost împinsă să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât spera în ultimele luni din cauza planului de revizuire a sistemului judiciar al guvernului, care a alimentat incertitudinea politică, a stârnit critici ascuțite în țară și în străinătate și a crescut prima de risc a Israelului – ceea ce a dus la un shekel (n.r. moneda oficială a Israelului) mai slab și la o inflație mai mare.
Fără o depreciere a shekelului în acest an, „inflația ar fi fost probabil undeva în jurul valorii de 4%, în loc de 5%”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că, fără seria de majorări de rate, inflația ar fi fost mai aproape de 7%.
Factorii de decizie se așteaptă ca rata inflației să se mențină în jurul valorii de 5% în luna mai, dar se așteptau la o relaxare după aceea, a spus Abir.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!