21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăEconomieBanca Israelului majorează dobânda de referință. E cel mai ridicat nivel din...

Banca Israelului majorează dobânda de referință. E cel mai ridicat nivel din 2006

Banca Israelului a majorat luni ratele dobânzilor de referință la cel mai ridicat nivel din 2006 încoace, invocând inflația ridicată și o piață a forței de muncă tensionată, și a declarat că datele viitoare vor determina dacă le va majora în continuare, transmite Reuters.

Banca centrală a majorat rata cheie în a zecea ședință de politică monetară consecutivă, la 4,75% de la 4,5%. Toți cei 15 economiști intervievați de Reuters au preconizat această măsură, unii considerând că ar putea fi ultima.

În pofida ciclului de înăsprire abruptă și a semnelor de moderare economică, rata anuală a inflației în Israel a fost de 5% în aprilie, aproape de un maxim al ultimilor 14 ani și cu mult peste intervalul țintă de 1%-3% stabilit de guvern, ceea ce a înfuriat publicul, dar a crescut profiturile băncilor.

Viceguvernatorul Andrew Abir a declarat că banca centrală a fost împinsă să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât spera în ultimele luni din cauza planului de revizuire a sistemului judiciar al guvernului, care a alimentat incertitudinea politică, a stârnit critici ascuțite în țară și în străinătate și a crescut prima de risc a Israelului – ceea ce a dus la un shekel (n.r. moneda oficială a Israelului) mai slab și la o inflație mai mare.

Fără o depreciere a shekelului în acest an, „inflația ar fi fost probabil undeva în jurul valorii de 4%, în loc de 5%”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că, fără seria de majorări de rate, inflația ar fi fost mai aproape de 7%.

Factorii de decizie se așteaptă ca rata inflației să se mențină în jurul valorii de 5% în luna mai, dar se așteptau la o relaxare după aceea, a spus Abir.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dan Cărbunaru, clarificări privind majorările salariale din Educație

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, declară că, aşa cum s-a convenit în cadrul negocierilor dintre Guvern şi sindicate, majorarea salarială acordată angajaţilor...

Microbuz de transport persoane, implicat într-un accident în județul Timiș. Trei victime, transportate la spital

Un microbuz de transport persoane, în care se aflau nouă adulţi şi un minor, a fost implicat într-un accident rutier, vineri dimineaţa, pe DN6,...

Ovidiu Hațegan revine pe teren după operația la inimă! La ce meci a fost delegat arbitrul român

După mai bine de un an de zile, Ovidiu Hațegan va conduce din nou la centru un meci oficial. Arbitrul în vârstă de 42...
Ultima oră
Pe aceeași temă