Responsabilii Transelectrica SA au sesizat un posibil comportament anticoncurențial al companiilor ELM Electromontaj Cluj S.A, Energobit S.A., Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport Smart S.A. și Energotech S.A., în cadrul a două licitații având ca obiect ”Retehnologizare a stației 400/110/20kV Domnești” și ”Modernizare a stației electrice 220/110kV Raureni”.
Consiliul Concurenței precizează că în cadrul celor două licitații organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitație electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorității contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preț mai mare.
Din acționariatul Energobit face parte, cu o cotă importantă, omul de afaceri Ștefan Gadola, unul dintre cele mai influente personaje din Cluj. De asemenea, ELM Electromontaj este o firmă care face parte din grupul Energobit
”Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractantă, analizăm toate licitațiile de atribuire a lucrărilor respective, fiind posibilă o înțelegere pentru împărțirea contractelor. Este foarte important să depistăm și să corectăm disfunctionalitățile din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, declară Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurentei, în comunicatul de presă remis de instituție pe 4 ianuarie.
Consiliul Concurenței a efectuat în decembrie 2017 inspecții inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza Consiliului.
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de pâna la 10% din cifra de afaceri.