-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăEconomieAvantajele pe care le poti obtine angajand un responsabil de mediu sau...

Avantajele pe care le poti obtine angajand un responsabil de mediu sau colaborand cu o firma de specialitate

Protectia mediului este in prezent un subiect intens dezbatut, data fiind importanta pe care o are pentru generatiile viitoare. Orice societate comerciala care desfasoara activitati cu impact asupra mediului in domeniile industrie, agricultura, comert si servicii ar trebui sa angajeze un responsabil mediu. In cazul in care in cadrul firmei nu se creaza un astfel de post sau chiar departament, exista posibilitatea externalizarii serviciilor catre o firma care are acest obiect de activitate (vezi aici detalii), care poate sa identifice problemele de mediu sa monitorizeze factorii de mediu s.a.m.d. – responsabilitatile fiind multiple.

Cerinte minime pentru postul de responsabil mediu

In mod obligatoriu, responsabilul de mediu trebuie sa cunoasca legislatia in vigoare cu privire la mediu si ii sunt necesare cursuri de specialitate. Pe langa identificarea problemelor de mediu si monitorizarea factorilor de mediu mentionate anterior, atributiile responsabilului de mediu le includ si pe urmatoarele:

– Evaluarea conformarii la cerintele prevazute de lege;
Realizarea raportarilor de mediu – o sarcina care include gestiunea deseurilor, realizarea declaratiilor care trebuie depuse la Fondul de Mediu, a avizelor de insotire a transporturilor de predare de substante periculoase, a bilantului de solventi, a documentelor necesare pentru gestiunea ambalajelor si gestiunea substantelor toxice si periculoase si multe altele;
– Tot responsabilul de mediu este persoana care se ocupa de obtinerea documentatiilor specifice sau de tinerea sub control a acestora – este vorba despre autorizatii, contracte, avize etc.
– Realizeaza documentatia necesara pentru functionarea activitatilor unei firme.
Atributiilor mentionate anterior li se mai adauga necesitatea monitorizarii factorilor de mediu: apa si aer, sanatatea oamenilor, sol si subsol, substante chimice periculoase sau/si nepericuloase, zgomot si vibratii.

Evidenta deseurilor generate de firma la care (sau pentru care in care serviciul este externalizat) isi desfasoara activitatea un responsabilul de mediu, intra tot in atributiile acestuia. O alta sarcina a unui astfel de specialist consta in intocmirea corecta si la timp a raportarilor de mediu pe care autoritatile statului roman le solicita – poate fi vorba de Agentia pentru protectia mediului, Primaria Bucuresti (ori dintr-o alta localitate, dupa caz), Garda de mediu, Administratia Fondului pentru Mediu (declaratiile lunare/anuale).

Alte sarcini ale responsabilului de mediu constau in coordonarea activitatilor si proiectelor de mediu, instruirea angajatilor din firma respectiva in ceea ce priveste protectia mediului (inclusiv in ceea ce priveste gestiunea deseurilor), evaluarea impactului de mediu pe care o activitate il genereaza si implementarea unor masuri cu scopul de reducere si eliminare a unui impact negativ.

Responsabilul de mediu va crea si implementa planuri cu ajutorul carora va urmari sa reduca poluarea. Nu in ultimul rand, va transmite si interpreta noutatile legislative care au legatura cu protectia mediului.

Dupa cum se poate vedea, sarcinile pe care le are un responsabil de mediu sunt numeroase. O firma cu experienta in acest domeniu poate contribui cu succes la realizarea acestora, preintampinand sanctiunile contraventionale de zeci de mii de lei pe care Garda de Mediu le poate aplica in cazul in care constata nereguli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă