15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieAutoȘoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și Italia sunt cei mai mari exportatori de mașini rulate din Europa, alimentând restul continentului cu vehicule second-hand. Cu toate acestea, mașinile din aceste țări nu sunt lipsite de defecte.

Cele mai recente cercetări ale carVertical, o companie de date auto, au dezvăluit că multe vehicule importate în România au kilometrajul dat înapoi și au fost avariate în trecut.

Multe mașini importate din Germania au un istoric dubios

carVertical a analizat rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor achiziționate de utilizatorii platformei în 2023 și le-a numărat pe cele care au înregistrări istorice din alte țări. Dintre toate mașinile importate anul trecut în România și verificate pe carVertical, 44,2% au fost importate din Germania, 16,1% – Franța, 11,7% – Italia, 11% – Belgia și 6,4% – Olanda.

În timp ce aproape jumătate dintre vehiculele la mâna a doua de import au sosit în România din Germania, 3,4% dintre ele aveau kilometrajul dat înapoi și 22,8% au fost avariate în trecut. Situația nu este mai bună cu mașinile franceze: 3,3% dintre ele aveau kilometrajul falsificat și 41,2% au fost avariate. 4,8% dintre mașinile din Italia au avut odometrul modificat și 13,1% au suferit daune minore sau majore.

„Germania este cel mai mare exportator de mașini second-hand din Europa. Deoarece țara are o infrastructură bună de autostrăzi, exportă multe mașini premium și diesel care au kilometraj ridicat. Oamenii cred, de asemenea, că germanii acordă mai multă atenție întreținerii mașinilor. Cu toate acestea, atunci când vehiculele rulate trec în mâinile proprietarilor din alte țări, unele informații precum istoricul de service sau chiar kilometrajul pot fi editate, ceea ce sporește riscul”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful Departamentului de Comunicare carVertical.

Uneori cumpărătorii pot să nu știe că iau o mașină importată

Cumpărătorii pot să-și ia o mașină de import alegându-și modelul preferat de pe un site de anunțuri auto din străinătate și ulterior cumpărând-o direct sau prin intermediul unei companii specializate în servicii de import. Astfel, compania se ocupă de întocmirea tuturor documentelor și livrează mașina la ușa cumpărătorului.

O altă modalitate este cumpărarea unei mașini în România care nu a fost încă înmatriculată pe piața internă. În acest caz, cumpărătorul trebuie să înregistreze el însuși vehiculul și să-l treacă de inspecția tehnică.

„Există și a treia și cea mai riscantă opțiune. Un cumpărător poate rata complet faptul că mașina a fost importată în România pentru că aceasta este deja înmatriculată și vândută ca vehicul fără istoric peste hotare. Uneori, vânzătorii nu informează cumpărătorii despre trecutul vehiculului”, explică Buzelis.

În timp ce selecția largă de mașini importate îi poate tenta pe cumpărătorii de mașini second-hand să ia o decizie spontană, este important să inspectați istoricul unui vehicul rulat înainte de a-l cumpăra pentru a evita surprizele neplăcute care pot apărea câteva luni mai târziu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă