Ministerul Apărării Naționale a destinat circa 32 de milioane de lei pentru a cumpăra un lot de automobile de teren de fabricație românească, a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Acest program de înzestrare se referă la “aproximativ 32 de milioane de lei pentru achiziția a aproximativ 250 de vehicule Duster care vor destinație pentru activitățile la care Armata Română va fi implicată”, a anunțat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major al Apărării, a făcut acest anunţ în cadrul conferinței de presă în care și-a prezentat bilanţul primului său an de activitate în funcția de ministru al Apărării.
Ministrul nu a oferit detalii tehnice despre mașinile Duster care vor intra în dotarea Armatei. Totuși, din imaginile oferite la conferința de presă a ministrului, reiese că varianta aleasă ar fi apropiată de modelul Duster Army, care a fost prezentat, inițial, la parada militară din anul 2013.
Duster Army are două versiuni – un automobil cu turelă de mitralieră deasupra și o autoutilitară Pick-up. La acest proiect au colaborat compania Dacia și Direcția Generală de Armamente din MApN. Pe lângă turela mitralierei, alte detalii vizibile în fotografii sunt barele de protecție laterale și un troliu în partea din față.
Ministrul Ciucă a mai declarat, la aceeași conferință de presă, că MApN a injectat, în ultimul an, circa 3,9 miliarde de lei în economia națională a României, dintre care 2,3 miliarde de lei au reprezentat investitii directe. Restul au fost investiții indirecte prin offset și achiziții de bunuri și servicii.
Pe de altă parte, în urma importurilor de echipamente militare, economia românească a beneficiat de offset, unul dintre exemple fiind circa un miliard de lei care a intrat în România în urma contractelor pentru platforme auto şi pentru noile transportoare blindate Piranha 5.
„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul Apărării”
Mihai Fifor,
Fost ministru al Apărării
“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Deoarece banii care erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă nefiind cheltuiți, am considerat că pot fi utilizați în acest fel, astfel încât să putem să eliberăm un pic presiunea de pe buget anul viitor și, în funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Ce caracteristici vor avea mașinile Duster destinate Armatei?
Ministrul Apărării nu a oferit detalii tehnice dar din imaginile oferite la conferința de presă reiese că varianta aleasă ar fi apropiată de modelul Duster Army, care a fost prezentat, inițial, la parada militară din anul 2013.
Ce beneficii are industria autohtonă de pe urma programelor militare?
Ministrul Ciucă a declarat că MApN a injectat, în ultimul an, circa 3,9 miliarde de lei în economia națională a României, dintre care 2,3 miliarde de lei au reprezentat investitii directe. Restul au fost investiții indirecte prin offset și achiziții de bunuri și servicii.
Noile automobile de teren ale Armatei, Dacia Duster dotate cu mitraliere, ar putea fi trimise în misiuni dar nu vor fi prezentate prea curând publicului civil pentru că, în decembrie 2020, parada militară dedicată Zilei Naționale nu se va mai organiza, a precizat ministrul Apărării.
“Nu putem să ieșim din ceea ce s-a stabilit în Comitetul Național pentu Situații de Urgență. După cum s-a văzut și la Ziua Armatei, căutăm soluții pentru a sărbători în condițiile restricțiilor legate de pandemie”, a explicat Nicolae Ciucă.
Potrivit acestuia, MApN a cheltuit 53,7 milioane de lei pentru sprijinirea campaniei împotriva pandemiei. Din acești bani au fost cumpărate şi două spitale militare de campanie tip ROL 2, care au fost instalate la Constanţa şi la Timişoara.
Foarte interesant este faptul că ministrul Nicolae Ciucă a răspuns evaziv când a fost întrebat de un jurnalist dacă Armata Română, în cadrul programului de achiziție de drone, are o variantă de a cumpăra asemenea aparate de zbor de la firma israeliană Elbit.
“Orice producător de drone este o variantă. Toate deciziile se iau la nivelul Directiei Generale Armamente”, a spus ministrul Ciucă.
După cum se știe, Nicolae Ciucă a făcut parte din delegația română, condusă de premierul Ludovic Orban, care a făcut, marți și miercuri, o vizită în Israel. Cu acest prilej, oficialilor români li s-a prezentat și o expoziție de produse militare realizate în Israel. Unul dintre ele a fost o dronă, despre care firma Elbit a precizat că ar putea s-o producă în România.
Firma Elbit are patru unități de producție în România, dintre care două la Măgurele (județul Ilfov) și două în municipiul Bacău.