-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăEconomieAntreprenor XXIImplicațiile industriei de gaming asupra economiei

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din anii precedenți se menține în toate colțurile lumii. În plus, această tendință de creștere o putem sesiza și în industria jocurilor de noroc, cu venituri de aproximativ 540 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Jocurile reprezintă o activitate recreativă principală pentru tineri. Conform unui studiu publicat de Helpama.com, 91% dintre bărbații din Gen Z și 84% dintre mileniali se joacă în mod constant. Așa se face că industria de gaming a generat anul trecut venituri în valoare de 365,4 miliarde de dolari. Din această sumă, 214,2 miliarde de dolari au fost generate de industria de jocuri video.

Cea mai mare parte este realizată de China și SUA. În China sunt aproximativ 744 de milioane de jucători, care au generat venituri în valoare de 45,8 miliarde de dolari. În schimb, numărul jucătorilor din SUA este mai mic: 209 milioane cu venituri de 45 de miliarde de dolari. România nu a prins top 10.

Se poate observa un trend de creștere constant în privința jocurilor pe mobil. Acestea au generat venituri de 92,2 miliarde de dolari anul trecut. Jocurile de consolă au produs 51,8 miliarde de dolari, iar cele descărcate pe PC / cumpărate la DVD au generat 38,2 miliarde de dolari.

Companiile din industria de gaming cu cele mai mari venituri în 2023

  • Tencent (China) – 83,6 miliarde de dolari
  • Sony (Japonia) – 80,8 miliarde de dolari
  • NetEase (China) – 14,4 miliarde de dolari
  • Nintendo (Japonia) – 13,7 miliarde de dolari
  • Sea (Garena) (Singapore) – 12,2 miliarde de dolari

Industria de jocuri de noroc este, și ea, pe o pantă ascendentă

Un alt segment al distracției îl reprezintă jocurile de noroc. Și serviciile oferite de această industrie sunt o activitate recreațională practicată de mulți oameni, fie că vorbim despre cei care joacă la pariuri sportive, pe platforme de cazinou sau online poker. Și putem observa cum și în această industrie există o tendință clară de creștere.

Potrivit studiului Global Gambling Market, industria de jocuri de noroc a generat în 2023 venituri în valoare de 540,2 miliarde de dolari. Se anticipează o tendință de creștere și în anii următori. Pentru 2024 este anticipată o creștere de 7,4%, până la 580,3 miliarde de dolari. Specialiștii estimează că industria de jocuri de noroc va ajunge, la nivel mondial, la 744,8 miliarde de dolari până în 2028.

Autorii studiului menționează că jocurile de noroc vor fi legalizate și reglementate în mai multe colțuri ale lumii, ceea ce va aduce un plus de responsabilitate în domeniu și încasări mai mari la bugetele de stat. De asemenea, dezvoltările tehnologice din anii următori vor contribui și ele la creșterea industriei. Vor fi implementate din ce în ce mai multe servicii bazate pe realitate virtuală și realitate augmentată. Conform unui studiu, în jur de 4,2 miliarde de oameni pariază cel puțin o dată pe an. Potrivit Gambling Industry News, 73% dintre adulții din Australia au mărturisit că au pariat cel puțin o dată în ultimele 12 luni. Țara cu cei mai mulți practicanți de jocuri de noroc este SUA (58 de milioane), urmată de Germania (29 milioane), Marea Britanie (29 milioane) și Canada (19,3 milioane). Potrivit unui alt studiu, aproximativ 3% dintre adulții din România practică jocuri de noroc.

Impactul economic asupra bugetului

În țara noastră sunt aproximativ 50 de mii de angajați în industria de jocuri de noroc, astfel că impactul economic al industriei este destul de mare. În plus, pe site-urile cu anunțuri de angajare putem vedea că sunt o mulțime de locuri disponibile în industrie, fie că vorbim despre oameni care lucrează în cazinouri, săli sau agenții, fie că sunt joburi pentru cei care creează jocuri pentru operatorii din țara noastră și nu numai.

Dincolo de asta, taxele generate din retragerile de la jocurile de noroc sunt impozitate direct la sursă în țara noastră. Acest lucru face ca gradul de colectare să fie de peste 99%, întrucât sistemul nu poate fi fentat. Iar operatorii plătesc și ei taxe importante pentru a primi licență din partea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Sursa foto – canva.com

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă