22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeEconomieANRE controlează producătorii de energie la puterea instalată

ANRE controlează producătorii de energie la puterea instalată

Urmează ca unor companii să le fie reduse licenţele, a declarat, luni, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, la conferinţa InvesTenergy.

“Informam cu altă ocazie că ANRE va declanşa, acum pot să vă spun că am declanşat controale la toţi operatorii de producere a energiei electrice pentru a lămuri pe deplin care este puterea instalată şi disponibilă în România astfel încât să încurajăm investiţiile în capacităţi de producere. Deja avem producători care s-au oferit voluntar să-şi reducă licenţele şi în curând o să avem noi producători cărora noi o să le reducem licenţele pentru că au capacităţi care nu mai sunt demult disponibile”, a spus Dumitru Chiriţă, citat de Agerpres.

Puterea instalată (brută) reprezintă puterea activă nominală indicata de producător şi înscrisă pe plăcuţa generatorului său în documentaţia tehnica a fabricii constructoare pentru toate generatoarele aflate în exploatare şi care nu au fost scoase din evidenţă prin casare. Puterea disponibilă (brută) este puterea activă maxima brută, de durată, pe care un grup generator o poate da, cu respectarea condiţiilor de siguranţă mecanică şi electrică.

El a precizat că aşteaptă cu interes ceea ce se va întâmpla în discuţiile şi negocierile dintre România şi Comisia Europenă în privinţa dezvoltării de noi capacităţi de producere pe bază de surse regenerabile şi a menţionat că majorarea la 34% a ponderii energiei din surse regenerabile este o provocare pentru România, nu numai pentru cei care investesc, dar şi pentru stabilitatea Sistemului Energetic, din perspectiva echilibrării acestuia.

De asemenea, Dumitru Chiriţă a afirmat că Transelectrica ar trebui să crească capacitatea de interconectare.

“Cred că e bine luat în calcul un efort investiţional şi pentru Transelectrica care ar trebui să aibă în vedere şi să crească capacitarea de interconectare la graniţele cu România de la 2.000 şi ceva de megawaţi la 5.000 şi ceva de megawaţi fapt care şi pentru zona de energie electrică, dacă se ajunge la o creştere a capacităţii de interconectare, practic diversificăm sursele de aprovizionare în beneficiul clientului final. Nu în ultimul rând, în această zonă investiţională, partea de energie electrică, cred că se impune să luăm în calcul investiţii urgente de cel puţin 3.000 de megawaţi, care şi aceste investiţii să vină şi să suplinească ceea ce astăzi este un deficit de producţie internă şi să ia în calul ceea ce înseamnă capacităţi de producere care vor ieşi din funcţiune în perioada următoare”, a mai spus preşedintele ANRE.

Cele mai citite

Cum îți menții silueta toamna și iarna

 Dacă vrei să fii în formă, ar trebui să te îngrijești singur. Iată o listă de alimente cu multe proteine și puțini carbohidrați...

„Sunt sursa plăţilor la negru. Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar”

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea...

Incendiu puternic la sediul Direcţiei de Securitate de la Ismailia, Egipt! Cel puțin 25 de morți

Incendiul a izbucnit la sediul Direcţiei de Securitate înainte de zori. Imaginile postate online arată flăcări imense care cuprind numeroasele etaje aleimobil din...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies