20.9 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieAltă provocare pentru România. Vine criza alimentară

Altă provocare pentru România. Vine criza alimentară

Rețeaua mondială împotriva crizelor alimentare a avertizat: criza alimentară ar putea continua să se înrăutățească, din cauza impactului pandemiei.

Care ar fi mecanismul? Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus RL că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, „pentru că nu este 100%, ci e o posibilitate, aceasta s-ar putea întâmpla de la ce reprezintă astăzi nivelul balanţei comerciale, adică diferenţa dintre importuri şi exporturi”, care „este foarte mare”.

Conform Agerpres, „deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) s-a adâncit anul trecut, ajungând la 17,28 miliarde de euro, cu 2,16 miliarde de euro mai mare decât cel din anul 2018. Exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%”.

„Importurile de produse alimentare sunt nefiresc de mari pentru o ţară ca România, unde avem mari rezerve şi mari resurse de producţie alimentară.” Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

„O pondere însemnată o au importurile de produse alimentare”, detaliază Vasilescu, subliniind că acestea sunt „nefiresc de mari pentru o ţară ca România, unde avem mari rezerve şi mari resurse de producţie alimentară”.

Expertul vorbeşte despre combinaţia de secetă cumplită şi inundaţii: „Cele două s-ar putea să ne pună în dificultate, nu neapărat pentru că acum este secetă şi sunt mari inundaţii, ci pentru că aceste probleme s-ar putea combina cu deficitul mare de producţie între importuri şi exporturi, la producţia alimentară”.

 

Riscul major

Peste tot în lume, continuă Adrian Vasilescu, importurile de produse alimentare sunt tot mai greu de făcut, “dar eu am spus-o în contextul că există un risc, o previziune care pleacă de la un risc, ce poate fi acoperit printr-o mai mare responsabilitate faţă de producţia noastră internă.

Poate că trebuie să ne trezim în sfârşit şi să vedem că noi avem o mare posibilitate de creştere a producţiei alimentare”.

„Avem o mare posibilitate de a avea produse agricole semnificative”, explică Vasilescu, „aşa cum nu avem şi prelucrarea acestora, care ar putea fi făcută în avantajul nostru, dacă am scădea povara pentru piaţa valutară, pentru că acest foarte mare deficit al balanţei comerciale este o mare sarcină pentru ea: scumpeşte moneda naţională”.

Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Un soldat american este în detenție de joi în Rusia

Un soldat american este închis de joi în Rusia, unde este acuzat de "infracţiune penală", a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a US...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă