Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

A patra revoluție economică industrială. Este pregătită România pentru Industry 4.0?

Economia românească se confruntă deja, de câțiva ani, cu o criză acută de forță de muncă, necesarul de muncitori fiind evaluat la aproape 1 milion de oameni.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2019 - 11:44

La fel ca în Occident, dincolo de racolarea și pregătirea angajaților, companiile caută soluții care să reducă impactul forței de muncă, iar robotizarea, automatizarea și digitalizarea serviciilor se află în prim-plan.

Multe companii se află în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-și compatibiliza resursele și serviciile la Industry 4.0, concept care definește a patra revoluție economică industrială.

În esenţă, Industry 4.0 se referă la business-uri care şi-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalaţiile şi echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.

De la rețele de comunicații, la roboți, imprimante 3D, sisteme de control și, în viitor, mașini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

În România, 366 de manageri, 80 de angajați din departamentul de Resurse Umane și 48 de antreprenori s-au specializat, în ultimul an, în Industry 4.0, prin proiectul START INDUSTRY 4.0, co-finanțat prin POCU.

În perioada mai 2018 – mai 2019, compania de training și consultanță Best Smart Consulting a organizat 50 de cursuri de specializare și perfecționare, 10 workshopuri pe tema ,,INDUSTRY 4.0 – Provocarea momentului’’ și a oferit consultanță pentru 16 companii pentru îmbunătățirea proceselor, precum și pentru 48 de antreprenori pentru planificare strategică. Cursurile au fost susținute de traineri cu experiență în domeniul industrial.

,, Noile tehnologii ajută companiile să fie mai productive şi să dezvolte produse și servicii de mai bună calitate, într-un mediu de lucru mai sigur. În plus, le permite să se dezvolte şi să fie mai competitive pe piaţa globală.  În cadrul proiectului START INDUSTRY 4.0, au fost sprijinite pentru o dezvoltare eficientă și durabilă 155 de companii: 125 IMM-uri (Întreprinderi Micro, Mici și Mijlocii), 27 de firme mari cu profil industrial și 4 PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate) și II-uri (Întreprinderi Individuale)’’, a declarat Ligia Neacșu, Best Smart Consulting, managerul proiectului.

În urma implementării START INDUSTRY 4.0, 366 de manageri au dobândit competențe noi legate de Industry 4.0, 80 de angajați ai departamentului Resurse Umane posedă acum cunoștințe despre Industry 4.0 care îi vor ajuta în procesul de recrutare, iar 48 de antreprenori dețin noi competențe antreprenoriale acreditate ANC în contextul Industry 4.0.

România are nevoie de 10.000 de roboţi industriali

Economia românească necesită investiții semnificative pentru a se adapta noii revoluții industriale. Dincolo de perfecționarea angajaților, este nevoie de dezvoltarea unor linii și servicii automatizate, în care roboții vor juca un rol semnificativ.

Un studiu recent, realizat la comanda Universal Robots, arată că antreprenorii și managerii din România au început să conștientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluții de automatizare şi robotizare pentru a creşte producţia şi a scădea costurile.

34,7% dintre participanții la sondaj au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

,,Această a patra revoluție industrială va aduce schimbări fundamentale în mecanismele economice și România trebuie să fie pregătită. Perfecționarea angajaților pentru a susține noile tehnologii trebuie să fie în prim-plan. Competitivitatea economică va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport’’, a mai spus Neacșu.

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, și ar mai avea nevoie de cel puțin 10.000 de roboți industriali.

Spre comparație, în Polonia sunt 28 roboți/10.000 angajați, în Ungaria sunt 57 de roboţi, iar Cehia are 100 de roboţi la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboți.

 

Comentarii