17.5 C
București
luni, 20 septembrie 2021

3,5 milioane de români au plecat din țară, iar alții își fac bagajele

Politicile economice și sociale aplicate cu dispreț față de oameni, în ultimii 28 de ani, s-au “răzbunat”. România se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din istorie. Asta, în timp ce plătește sute de mii de ajutoare sociale din banii publici. Mulți angajatori care și-au ținut angajații la limita cea mai de jos a salariilor zeci de ani ar plăti mult mai mult în prezent, dar nu mai au cui.

Datele oficiale arată că 3,5 milioane de români au plecat în străinătate pentru a-și face o viață mai bună. Iar specialiștii spun că această criză de personal este abia la început. Exodul românilor continuă în ritm alert. Confruntați cu realitatea situației, politicienii mint, afirmând că mulți români vor să se întoarcă în țară, după ce s-au mărit salariile. În realitate, diaspora nu dă doi bani nici pe declarațiile politicienilor, nici pe promisiunile lor. Lumea a așteptat prea mult o schimbare reală în bine, în timp ce i-a fost tot mai rău. Iar la cum arată situația, nimeni nu vrea să se întoarcă. În schimb, foarte mulți se pregătesc să plece. 

Potrivit datelor prezentate de Fundația Romanian Business Leaders (RBL), peste 3,4 milioane de români au părăsit țara în ultimul deceniu. Ei au trimis în țară, în acest interval, circa 55 de miliarde de euro.

 

Au trimis în țară 55 de miliarde de euro 

S-a ajuns, astfel, ca migraţia să fie una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara, alături de lipsa infrastructurii.„Problema nu mai este doar că o parte de români a plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii, iar ritmul  de întorcere este foarte redus, în timp ce statisticile și prognozele arată destul de prost. Este ignorată cumva această problemă şi este ignorată şi oportunitatea. Aceste milioane de români sunt o bogăţie. Dacă evaluăm experienţa acumulată, poate fi cea mai importantă bogăţie a României. Criza forţei de muncă este mai gravă decât cea economică, o criză economică dispare în câţiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce”, a declarat Marius Bostan, reprezentant al RBL, citat de Agerpres.  

 

Sectorul privat, afectat de majorările de salarii pentru bugetari 

Și preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), Dragoș Anastasiu, a afirmat că cea mai mare problemă a țării în acest moment este mâna de lucru: „Nu sunt suficienţi oameni pentru a fi angajaţi, nu sunt de calitate şi nu au mentalitatea necesară”. Anastasiu a afirmat că sectorul privat a fost afectat de majorările de salarii din sectorul public. „Eu pierd mulţi şoferi care pleacă să lucreze pentru RATB. 23 de ani, Eurolines nu a avut nicio problemă cu şoferii, pentru că toţi şoferii de la RATB veneau la Eurolines. Acum şoferii de la Eurolines pleacă la RATB pentru că aici câştigă mai bine, chiar dacă RATB este o societate pe pierdere. E o societate de stat şi salariile sunt mari”, a spus Dragoş Anastasiu, care econtrolează grupul Eurolines.   

Ultima oră
Pe aceeași temă