Foto: US Army

2,5 miliarde de euro pentru extinderea bazei militare de la Kogălniceanu

Guvernul României urmează să aprobe alocarea unei sume de peste 12 miliarde de lei (echivalentul a peste 2,5 miliarde de euro) pentru modernizarea și extinderea aerodromului de la Mihail Kogălniceanu.

Mihai Diac 0 comentarii

01.10.2019 - 11:11

Baza 57 este cea mai importantă locație militară din Dobrogea și aparține Forțelor Aeriene ale României, dar este folosită intens, în ultimii ani, și de trupe din alte țări NATO – mai ales americane.

În acest context, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care, dacă va fi aprobat, va permite alocarea a 12.173.337 mii de lei pentru infrastructura acestei unități militare. Textul proiectului precizează că suma solicitată a fost calculată pe baza unui curs de 4,7249 lei / euro, ceea ce înseamnă că statul român va investi la Kogălniceanu peste 2,5 miliarde de euro.

Lucrările și plățile aferente vor fi eșalonate de-a lungul a 20 de ani. Prima dintre lucrările preconizate se referă la construirea unei piste proprii de decolare – aterizare, întrucât în acest moment baza militară de la Kogălniceanu are pistă comună cu aeroportul civil, care este și foarte aglomerată, și foarte uzată. Construcția noii piste va impune și extinderea Bazei 57.

Un alt obiectiv al lucrărilor va fi mărirea capacității rezervoarelor de combustibil turboreactor, pentru alimentarea avioanelor cu rază lungă de acțiune. Asemenea aeronave sunt, de exemplu, cele care asigură rotirea trupelor românești și americane care sunt trimise în Afganistan sau în alte țări din Asia. Tot în vederea acestui obiectiv urmează a fi extinsă platforma destinată staționării aeronavelor grele. Este de amintit, în acest context, că avioanele militare de la Kogălniceanu transportă nu doar soldați, dotați cu armamentul lor individual, ci și armament greu.

 

Viitoarele avioane F-35 ale României ar putea fi trimise aici

Pe aerodromul de la Kogălnceanu vor fi create și amenajările necesare pentru staționarea unei escadrile de avioane multirol ale Armatei Române. Ele vor fi, inițial, de tip F-16. După cum se știe, MApN are acum o escadrilă de 12 avioane F-16 și dorește să ajungă până la un efectiv total de 48 de asemenea aeronave, repartizate în trei escadrile. Acestea vor fi staționate la Fetești (ca și în prezent), la Kogălniceanu și, probabil, la Câmpia Turzii.

Proiectul viitoarei Hotărâri de Guvern face însă referire și la „perspectiva dotării forțelor aeriene cu alte tipuri de aeronave”, care ar urma să folosească Baza 57. Aluzia se referă, probabil, la avioanele „invizibile” de tip F-35, despre care oficiali americani și români au sugerat că vor fi livrate, la un moment dat, și României. Ținând cont de termenul de 20 de ani pe care sunt eșalonate lucrările de la Kogălniceanu, este posibil ca viitoarele avioane F-35 să fie staționate tot aici.

De asemenea, în incinta bazei de la Kogălniceanu vor staționa o escadrilă de elicoptere și un batalion de artilerie antiaeriană.

Viitoarea schemă a cazărmii din județul Constanța o va copia pe cele al bazelor militare din America. Astfel, în incinta Bazei 57 vor fi amenajate o bază sportivă - cu bazin de înot și cu terenuri de tenis, de baschet, de volei și de fotbal, locuințe de serviciu separate pentru diverse categorii de cadre militare, un hotel militar, un supermarket, o creșă și o grădiniță, o școală primară precum și „vile de protocol”. Ofițerul comandant al Bazei 57 va locui într-un imobil denumit, conform proiectului de act normativ, „Casa funcției”.

Comentarii