Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, a susţinut vineri prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării”, la Academia de Ştiinţe a Moldovei din Chişinău, în cadrul unei serii de manifestări culturale dedicate Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română”, informează Moldpres.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte la data de 31 august. Ea a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră” tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.
Sărbătoarea a început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. Apoi, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a avut loc o manifestare literar-artistică cu genericul „La început a fost cuvântul…”, transmite Moldpres.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, moderatorul manifestării, a menţionat că Ziua Limbii Române este cu adevărat o sărbătoare naţională. „Din păcate, limba română se mai află şi astăzi pe baricade, deoarece ea n-a reuşit să pătrundă în toate sferele sociale. Limba română este legătura de sânge şi spirit, care ne-a ţinut să supravieţuim în istorie”, a declarat Arcadie Suceveanu.
La rândul său, criticul literar Ion Ciocanu a adus un omagiu limbii române şi personalităţilor care au luptat pentru ea.
Manifestările dedicate Zilei Limbii Române au culminat la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu spectacolul coregrafic „În ritmul secolului…”, realizat de Asociaţia Dansului Modern şi cu spectacolul extraordinar „Monument cuvântului”.