8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăCulturăZiua Limbii Române a fost marcată prin mai multe manifestări culturale în...

Ziua Limbii Române a fost marcată prin mai multe manifestări culturale în Republica Moldova

Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Literatură şi Filologie a Academiei Române, a susţinut vineri prelegerea cu titlul “Cultura naţională şi provocările globalizării”, la Academia de Ştiinţe a Moldovei din Chişinău, în cadrul unei serii de manifestări culturale dedicate Sărbătorii Naţionale “Limba noastră cea română”, informează Moldpres.

Evenimentul a fost organizat împreună cu Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte la data de 31 august. Ea a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele “Limba Noastră” tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.

Sărbătoarea a început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române. Apoi, în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” a avut loc o manifestare literar-artistică cu genericul “La început a fost cuvântul…”, transmite Moldpres.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, moderatorul manifestării, a menţionat că Ziua Limbii Române este cu adevărat o sărbătoare naţională. “Din păcate, limba română se mai află şi astăzi pe baricade, deoarece ea n-a reuşit să pătrundă în toate sferele sociale. Limba română este legătura de sânge şi spirit, care ne-a ţinut să supravieţuim în istorie”, a declarat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, criticul literar Ion Ciocanu a adus un omagiu limbii române şi personalităţilor care au luptat pentru ea.

Manifestările dedicate Zilei Limbii Române au culminat la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu spectacolul coregrafic “În ritmul secolului…”, realizat de Asociaţia Dansului Modern şi cu spectacolul extraordinar “Monument cuvântului”.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă