10.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăCulturăVoievodul țiganilor, pe scena Teatrulului de Operetă Ion Dacian

Voievodul țiganilor, pe scena Teatrulului de Operetă Ion Dacian

Musicalul Voievodul țiganilor, pe scena Teatrulului de Operetă Ion Dacian. Personajul principal din „Voievodul țiganilor” pleacă la război. Se întoarce acasă. Refuză onorurile imperiale. Și se întoarce la iubita lui țigancă și este proclamat Voevodul țiganilor. Opereta lui Strauss-fiul se joacă la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” din București.

„Voievodul țiganilor” este o operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, după un libret de Ignaz Schnitzer. Premiera a avut loc la Theater an der Wien, din Viena, la 24 octombrie 1885. În România, opereta a fost reprezentată pentru prima dată la Teatrul Național din București, pe 9 ianuarie 1890 și a fost inspirată de opera literară romantică omonimă a scriitorului maghiar Mór Jókai, care surprinde o serie de fapte istorice și întâmplări bănățene din secolul al XVIII-lea.

„Voievodul țiganilor” este o mărturie în plus că viaţa este o continuă provocare. O ruletă fără de sfârşit. În jurul căreia îşi fac pe rând apariţia generaţiile, o ruletă la care unii îşi joacă onoarea, alţii aurul, iar alţii propria existenţă.

Voievodul țiganilor, pe scena Teatrulului de Operetă Ion Dacian

De o astfel de provocare are parte și tânărul Sandor Barinkay, fiul unui boier exilat, care odată cu amnistia împărătească, se întoarce acasă pentru a fi repus în posesie, doar că, din toată agoniseala tatălui său a mai rămas un castel dărăpănat, iar terenurile sunt exploatate de către vecinul Zsupan, fost crescător de porci, care prosperă pe seama acestor proprietăți, dar și pe seama exploatării țiganilor.

citește și: Se reconfigurează polii de putere ai lumii!

Se naște în mintea lui Zsupan, importanța încheierii unui armistițiu cu tânărul Sandor Barinkay, iar acest armistițiu ar fi posibil dacă i-ar propune să se însoare cu fiica sa. Tănărul Barinkay, însă, se dovedește a fi un om integru. A învățat să-și apere onoarea și nu viața. Se teme doar de nesăbuință. Nu de inamicii care caută să apere interesele altora, nu doar pe ale sale. Și cum dragostea, la fel ca și bogăția, sporesc atât timp cât au rădăcini într-un pământ prielnic. El este fascinat de frumusețea țigăncii Saffi. Pe care o întâlnește noaptea în castelul părăsit. Află de la o bătrână ghicitoare taina unui vis, potrivit căruia, în ziua nunții, va găsi o comoară ascunsă lânga zidul castelului.

Pentru Sandor Barinkay onoarea nu înseamnă doar să facă alegerile potrivite, ci să aibă de a face cu consecinţele alegerilor sale. El alege să se rămână cu țiganca Saffi, deși este acuzat de imoralitate de către ceilalți boieri. Visul despre care i-a povestit bătrâna ghicitoare, îi dezvăluie locul în care se afla ascunsă comoara mult râvnită de către ceilalți localnici.

Pleacă la război. Se întoarce. Este încoronat

Izbucnirea războiului îl determină pe Barinkay să se înroleze și să plece de lângă Saffi. La finalul piesei îl găsim pe Barinkay fericit. Alături de iubita sa și de țiganii care l-au ales voievod, refuzând onorurile oferite de împărăteasă.

„Voievodul țiganilor” ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra condiției omului liber și a omului înlănțuit. Doar cei care doresc imposibilul sunt adevărații învingători.

Dirijor: Constantin Adrian Grigore

Barinkay: Mihai Urzicana, Saffi: Patricia Seymour, Czipra: Irina Onea (debut), Arsena: Mediana Vlad, Ottokar: Daniel Găină, Zsupan: Florin Ganea, Mirabella: Mioara Manea Arvunescu, Carnero: Victor Bucur, Homonay: Marius Mitrofan, Andreea Bârzescu, Alexandru Vasile, Mihăiță Radu, Marius Meragiu

Soliști balet: Gabriela Pojoreanu, Camelia Ghiță, Sabina Ioniță, Maria Rogojan, Marina Stanciu, Alexandra Borîia, Luminița Florescu, Oana Vâlceanu, Marian Chirazi, Mircea Crăciun, Ştefan Băloi, Andrei Ciobanu, Lorendi Rădulescu, Vlad Tențu, Octavian Ştefănescu, Albertino Neagu şi Horia Bucur.

Figurație: Cătălin Cocheș, Horea Repede, Sorin Ciucă

Cu participarea Orchestrei, Baletului și Ansamblului Cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Vă invităm în seara de 20 Martie 2022, ora 18:00 la spectacolul „Voievodul țiganilor”. o poveste despre puterea de a face alegeri atunci când ai de ales, pe scena Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”

Informații despre stagiunea 2021-2022, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.opereta.ro/, de pe pagina de Instagram opereta.ro, sau de pe pagina de Facebook a teatrului: https://www.facebook.com/OperetaIonDacian. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe site-urile www.opereta.ro și www.startickets.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1, sector 3.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

ANPC: Controale în zonele montane, între Crăciun și Revelion. Sancțiuni de aproape un milion de lei

Până la remedierea deficiențelor, 28 de unități au fost închise temporar Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat verificări la 144 de operatori...

Bilanț tragic al atacului armat din Muntenegru: 12 morți

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din sudul...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă