În acest sens, va avea loc o lansare de carte şi o dezbatere cu tema „1989-2019: informare / dezinformare. Evoluţia meseriei de jurnalist în România şi în Franţa”.
„Cum s-au oglindit în presa franceză ultimii ani ai comunismului din România? Cum a evoluat meseria de jurnalist din 1989 până astăzi, în România şi în Franţa, luând în considerare apariţia reţelelor de socializare, creşterea libertăţii de exprimare şi apariţia fake news-urilor? Din această perspectivă îşi propun Institutul Francez şi Universitatea de Vest din Timişoara să abordeze cei 30 de ani care s-au scurs de la Revoluţia Română şi de la căderea Cortinei de Fier”, afirmă responsabilul de comunicare al IFT, Teodora Achim, într-un comunicat de presă.
Miercuri, de la ora 18,30, la IFT va avea loc prezentarea cărţii „Journalistes français dans la Roumanie communiste. 1974-1989” („Jurnalişti francezi în România comunistă. 1974-1989”), coordonată de Radu Ciobotea şi publicată la Editura Orizons (Paris, 2014). Autorul va fi în dialog cu profesorul universitar, fostul diplomat, Vasile Popovici.
Potrivit editorului antologiei, această carte nu este nici un jurnal intim, nici o analiză a istoriei, textele jurnaliştilor francezi acreditaţi la Bucureşti, care îi constituie fundalul, relatând ceea ce văd, „dar se resimt şi lucrurile nespuse: resemnarea oamenilor, sărăcia, enervarea, începutul luptei, grevele, fuga spre Occident, lupta şi, în fine, revolta care începe la Timişoara”.
Aceasta este istoria, văzută de presa franceză, inaccesibilă în vremea aceea românilor. Ea devine accesibilă astăzi, prin intermediul acestei antologii.
Joi, de la ora 18,00, în Amfiteatrul A01 al UVT va avea loc dezbaterea cu titlul „1989-2019: informare / dezinformare. Evoluţia meseriei de jurnalist în România şi în Franţa”.
Pornind de la trecut, pentru a evoca prezentul şi a trata perspective ale viitorului, discuţiile vor încerca să găsească răspunsuri la câteva realităţi ale intervalului de trei decenii despre libertatea de expresie, fake news, manipulare, cum este informaţia culeasă, tratată, vehiculată, comunicată, cum a evoluat meseria de jurnalist în ultimii 30 de ani în lumina acestor parametri fundamentali care au căpătat o altă importanţă odată cu apariţia reţelelor de socializare.
Invitaţi vor fi oameni de presă din Franţa şi România (Charles Haquet, Matei martin, Radu Ciobotea), iar moderator va fi Marcel Tolcea, jurnalist şi scriitor, redactor al revistei „Orizont”.