27.1 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăCulturăUn câștigător de Oscar a murit de Covid-19. Ce l-a făcut celebru

Un câștigător de Oscar a murit de Covid-19. Ce l-a făcut celebru

Regizorul rus Vladimir Menşov, câştigător al premiului Oscar pentru „Cel mai bun film străin” în 1981, a murit luni de COVID-19 la vârsta de 81 de ani, notează Le Figaro.

„Tocmai am aflat de moartea sa. Ştiam că suferă de Covid-19, dar într-o formă uşoară, este absolut oribil şi neaşteptat”, a declarat regizorul Vladimir Hotinenko, preşedintele departamentului de lungmetraje din cadrul Institutului de Cinematografie „Gherasimov” din Moscova (VGIK).

Studiourile din Moscova Mosfilm au confirmat într-un comunicat moartea regizorului din cauza Covid-19.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a spus despre decesul lui Menshov că reprezintă „o pierdere imensă pentru cinematografia şi cultura noastră”.

Născut în 1939 la Baku, Azerbaidjanul sovietic, Vladimir Menşov a fost actor şi apoi regizor, devenind faimos în lume datorită lungmetrajului „Moscova nu crede în lacrimi”, care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1981, unul dintre cele doar două câştigate de Uniunea Sovietică.

De asemenea, a fost adorat în Rusia pentru comedia sa „Dragoste şi porumbei,” lansată în 1984 şi care este încă una dintre cele mai vizionate la televiziunea rusă.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE plăteşte Poloniei 6,3 miliarde de euro din fondul de redresare post-covid

Uniunea Europeană (UE) a plătit Poloniei 6,3 miliarde de euro, în cadrul ajutoarelor de relansarea economică, în urma pandemiei covid-19, cea mai mare plată...

Costel Corduneanu a murit la un spital din Târgu Mureș, la scurt timp după o intervenție chirurgicală pe cord

Costel Corduneanu, fost sportiv la cluburile Steaua și Dinamo și cunoscut drept liderul clanului interlop Corduneanu, a încetat din viață luni, la vârsta de...

Acord bilateral de securitate între Ucraina și Norvegia

Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat luni ministrul norvegian de externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă