12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăCulturăTimișoara găzduiește cea mai mare expoziție dedicată lui Brâncuși

Timișoara găzduiește cea mai mare expoziție dedicată lui Brâncuși

Cea mai mare expoziție organizată vreodată în România în cinstea lui Constantin Brâncuși va fi găzduită de municipiul Timișoara, care este Capitala Europeană a Culturii, în anul 2023.

Expoziția este denumită „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și se va deschide la 30 septembrie 2023. Expoziția va reuni 100 de lucrări ale artistului din mari muzee ale lumii și ale României. Expoziția dedicată celui mai mare sculptor român este parte din programul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș și organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrări cu valoare de patrimoniu universal. Printre exponate se vor afla Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil. De asemenea, în expoziție vor putea fi descoperite și lucrări mai puțin cunoscute.

„Expoziţia punctează anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu ţara sa natală, cu arta şi literatura românească, lăsând publicului libertatea de a sesiza aceste relaţii subtile după propriile intuiţii şi simţăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creaţia sa punând accent pe prima perioadă ce poartă însemnele formării sale în România, şi pe dialogul pe care l-a întreţinut în permanenţă cu compatrioţii săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, a explicat Doina Lemny, curatoarea expoziției și unul dintre cei mai importanți experți internaționali în arta lui Constantin Brâncuși.

Expoziția de la Timișoara beneficiază de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.

Credit foto: Art Encounters

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Măsurile PSD ajung să-i atragă pe maghiari la cumpărături în România

Datele Eurostat arată că România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă