21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăTeleviziunea Română va difuza în weekend filmele "Reconstituirea" şi "Ultima noapte de...

Televiziunea Română va difuza în weekend filmele “Reconstituirea” şi “Ultima noapte de dragoste”

Astăzi, de la ora 21.10, TVR 1 a programat filmul “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, cu: Vladimir Găitan, George Constantin, şi George Mihăiţă în rolurile principale.

În 2008, Asociaţia Criticilor Români de Film a desemnat “Reconstituirea” drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.

,,Reconstituirea” are la bază nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, pornind de la un fapt real petrecut în anii ’50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la “seral”, şi-au sărbătorit absolvirea printr-o beţie de pomină, după care s-au încăierat şi au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând şi un şopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învăţăturile necesare. În loc de asta, “publicul” prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Tot la TVR 1, duminică, de la ora 18.00, la “Dosar Romania” vor fi prezentate detaliile realizării filmului “Reconstituirea”. Un documentar road-movie cu întoarcere la locul naşterii unui mare film românesc, filmul fără interioare. Cornel Mihalache a realizat dosarul “Reconstituirii” în care arată câteva din culisele filmării desfăşurate într-un singur loc, la Sinaia, la intersecţia Valea Prahovei cu Valea Rea. Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin, Ernest Maftei, protagonişti. Producător Răzvan Butaru.

Duminică, la TVR 2, de la ora 11.00, va fi o ediţie a emisiunii “Destine ca-n filme” în care Iuliana Marciuc a stat de vorbă cu regretatul actor. A fost pentru prima dată când Vladimir Găitan a povestit despre boala teribilă de care a suferit încă de când avea 38 de ani, despre tratamentul urmat de-a lungul zecilor de ani, dar şi despre felul în care a fost privit când afecţiunea sa a devenit publică. „A fost o întâlnire emoţionantă, la el acasă, unde a primit echipa „Destine ca-n filme”, dar şi la Teatrul de Comedie, unde a slujit foarte mulţi ani şi de unde a ieşit la pensie” îşi aminteşte Iuliana Marciuc.

Tot la TVR 2, de la 20.10, la “Duminica filmului românesc”, este programat filmul “Ultima noapte de dragoste”, drama în regia lui Sergiu Nicolaescu inspirată de romanul lui Camil Petrescu, film ce îl are în rolul principal pe Vladimir Găitan.

Duminică, de la ora 16.00, TVR 3 a programat spectacolul de teatru “Poker”, de Adrian Lustig, în regia lui Alexandru Tocilescu, o piesă cu Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu şi Simona Stoicescu  – care s-a jucat ani la rând cu casa închisă.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă