13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăSumă incredibilă pentru colecția arhitectului Ieoh Ming Pei

Sumă incredibilă pentru colecția arhitectului Ieoh Ming Pei

Valoarea obiectelor licitate fusese estimată de experţii casei de licitaţii la 22,6 milioane de euro. Catalogul a cuprins o selecţie excepţională de tablouri, desene, lucrări pe hârtie şi sculpturi semnate de mari artişti occidentali şi orientali, toate adunate de celebrul arhitect american de origine chineză, cel care a conceput Piramida de la Luvru, şi de soţia sa, în timpul celor 72 de ani de căsătorie.

Principala piesă a colecţiei, un tablou de Barnett Newman, a fost vândută cu 948.000 de euro la New York. La Paris, marţi seara, cumpărători din 20 de ţări au licitat pentru trei lucrări de Jean Dubuffet, între care ‘La Brouette’ (1964), adjudecată în cele din urmă pentru 634.000 de euro, mult peste suma estimată de 550.000 de euro.

La Hong Kong, o lucrare a pictorului Zao Wou-Ki de origine chineză, maestru al abstracţiei lirice, a fost vândută cu aproximativ 6,2 milioane de euro.

Ieoh Ming Pei este considerat drept unul dintre cei mai mari arhitecţi ai secolului XX: în afară de Piramidă, turnul Băncii Chinei din Hong Kong, Muzeul de Artă islamică din Doha, Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland şi clădirea din partea de est a Galeriei Naţionale de Artă din Washington se află printre realizările lui cele mai cunoscute.

Premiat cu Pritzker în 1983, arhitectul a murit la 16 mai, la vârsta de 102 ani, la New York, la cinci ani după soţia sa.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă