12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăCulturăStudiu: Care este percepția față de serviciile oferite de bibliotecile publice din...

Studiu: Care este percepția față de serviciile oferite de bibliotecile publice din România

Un studiu realizat de Fundația Progress, care a vizat percepția publicului român în ceea ce privește serviciile oferite de bibliotecile publice din țară, a relevat faptul că mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că activitățile bibliotecilor publice au un impact foarte mare asupra comunității lor.

La finalul anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 37 milioane de euro pentru 41 de proiecte având ca scop modernizarea și îmbunătățirea serviciilor bibliotecilor publice din întreaga țară. Această sumă reprezintă un efort considerabil pentru revitalizarea acestui sector, egalată de puține alte proiecte de amploare, cum ar fi cel desfășurat între anii 2008 și 2015, finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates cu 26,9 milioane USD.

În lumina acestor investiții, Fundația Progress a decis să inițieze un studiu de benchmarking pentru a evalua percepția actuală a publicului față de bibliotecile publice și serviciile oferite de acestea. Scopul principal al studiului este de a înțelege modul în care aceste investiții pot influența percepția și implicarea comunității în activitățile bibliotecilor, dar și evidențierea rolului important al bibliotecilor în dezvoltarea comunitară.

Rezultatele studiului demonstrează că există o corelație semnificativă între activitatea bibliotecilor în comunitate și percepția pozitivă asupra serviciilor oferite, 57% dintre respondenți evaluând impactul proiectelor desfășurate de biblioteca publică drept unul foarte mare asupra comunității de care aparțin. Mai mult, 80% dintre respondenți pot da exemple de activități desfășurate de biblioteca locală și mai mult decât atât, au și participat la respectivele activități.

De asemenea, este evident că prezența unui bibliotecar cunoscut în comunitatea locală contribuie la o percepție mai bună a bibliotecii și a serviciilor sale, 79% dintre respondenți declarând că știu numele bibliotecarului care activează în biblioteca din comunitatea lor.

Totodată, activitățile care răspund tuturor grupelor de vârstă și diversitatea resurselor prezic semnificativ (60%) percepția asupra calității serviciilor de bibliotecă.

Studiul a evidențiat, de asemenea, diferențe semnificative între bibliotecile rurale și cele urbane în ceea ce privește anumite aspecte ale serviciilor, cum ar fi seriozitatea, responsivitatea și empatia, respectiv aceste servicii sunt mai bine evaluate în mediul urban. Totodată, bibliotecile implicate activ în proiectele Fundației Progress au generat o percepție mai favorabilă în rândul comunității față de cele care nu derulează proiecte cu Fundația Progress. În 53% dintre localitățile din care provin respondenții se desfășoară cel puțin un proiect al Fundației Progress, precum CODE Kids, Rețeaua fetelor puternice sau Școala de bani din bibliotecă.

„La aproape 10 ani de la finalizarea investiției de 27 milioane de dolari realizată de Fundația Bill și Melinda Gates în sistemul de biblioteci publice din România, iată, suntem în pragul unei noi investiții majore de 37 milioane euro din PNRR pentru modernizarea acestora. Ne dorim ca acest studiu să fie un benchmark, o bornă pentru a putea măsura impactul acestei investiții. În toate țările lumii, bibliotecile publice se deschid și astfel deschid porțile spre comunități. În România s-a închis un număr masiv de biblioteci în ultima perioadă. De unde plecăm și unde sperăm să ajungem? Iată cel puțin o întrebare fundamentală la care sperăm să răspundă acest studiu”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

Cu un eșantion de 270 de respondenți, studiul a acoperit atât mediul urban, cât și rural, reflectând diversitatea percepțiilor din întreaga țară. Majoritatea respondenților au fost de gen feminin, iar vârsta medie a fost de 40 de ani, cu un nivel ridicat de educație.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă