7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăSonore este un proiect despre prietenie și muzică. De vorbă cu Teodora...

Sonore este un proiect despre prietenie și muzică. De vorbă cu Teodora Cotruță

Duminică, 15 decembrie, de la ora 18:00, școala de muzică Sonore din București organizează un concert caritabil, intitulat ,,A Christmas Story”, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB (str. Lipscani, 84-90, Hanul Gabroveni). Este al doilea an în care elevii școlii se adună și, prin muzică, încearcă să le ofere copiilor nevoiași un Crăciun mai frumos. Teodora Cotruță, directorul școlii de muzică, ne-a povestit cum a luat naștere acest proiect, dar și ce preferă copiii în materie de muzică. 

 

Mulți pornesc pe drumul antreprenoriatului, dar nu mulți rezistă pe această cale. Care este povestea Sonore? Când a luat naștere școala ta de muzică?

Am început acest proiect când m-am întors de la facultate, din Londra. Încă din adolescență, visul meu a fost să creez un concept muzical de calitate pentru toți iubitorii de muzică. Tata mi-a insuflat această pasiune pentru muzică. La început, munceam câte 14 ore pe zi, iar în primul an am investit constant din resursele personale. Mulți oameni privesc antreprenoriatul ca pe o vocație lejeră, fiind influențați de tot ce ne arată social media. Pot să spun, din proprie experiență, că antreprenoriatul nu înseamnă vacanțe exotice, mult timp liber și o viață socială activă, ba din contră; în primii ani am petrecut foarte mult timp singură, nu am avut nicio vacanță mai lungă de 3 zile și cu siguranță, timpul liber era doar un vis frumos. Cu toate acestea, am ajuns unde mi-am dorit și sunt foarte fericită când observ ce impact pozitiv are acest proiect. Consider că este important să aduci dragoste în viața oamenilor și noi am realizat acest lucru, prin muzică.

 

Ce dificultăți ai întâmpinat pe acest drum?

Ca în orice business, uneori este dificil să lucrezi cu clienții. Este absolut necesar să poți să empatizezi cu nevoile fiecăruia și să găsești cea mai buna soluție, astfel încât să ții cont și de viziunea lor. Sunt foarte norocoasă să am alături o echipă de oameni extraordinari, care cred în acest proiect. Datorită lor, pot să dezvolt acest concept și să îl duc la urmatorul nivel, în fiecare zi.

 

Prin ce se diferențiază Sonore de alte școli de muzică private din București?

Sonore este, în primul rând, un proiect despre prietenie și muzică. Toți oamenii care s-au alăturat acestui proiect au devenit prietenii noștri. La Sonore, ne dorim să fim alături de fiecare muzician, indiferent dacă visează să cânte pentru sufletul lui, pentru prieteni, la o seară de karaoke, pentru o sală plină de oameni, sau pentru un stadion. J  Apreciem și fructificăm curajul și pasiunea fiecăruia. Considerăm că oricine poate să se exprime prin muzică dacă își dorește acest lucru suficient de puternic.

 

Ce vor copiii să învețe? Sau, mai bine zis, către ce fel de cursuri sunt înclinați?

Copiii sunt foarte curioși. Mulți dintre ei aleg să cante cu vocea, pentru că este cea mai directă formă de exprimare muzicală. Am avut parte de multe surprize plăcute de-a lungul timpului: cei mici veneau timizi în fața microfonului, iar când începeau să cânte rămâneam muți de uimire. Fiecare copil este unic și se exprimă diferit prin muzică, fie că vorbim de interpretare vocală, fie că vorbim despre interpretare instrumentală, iar noi suntem fascinați când descoperim felul în care ei percep muzica.

Îmi aduc aminte că, în urma cu câțiva ani, o fetiță de 4 ani a spus ceva ce nu vom uita niciodată: ,,cântecul meu este de parcă inima ar cânta în timp ce ar zbura” – și exact despre asta considerăm că este muzica.

 

Am observat că vă implicați în realizarea multor activități muzicale, inclusiv acte de caritate. Ce poți să ne povestești despre asta?

Am început să organizăm evenimente caritabile în urmă cu un an când copiii au cântat, la Hard Rock Cafe, pentru Alexandru Ene, un tânăr de 14 ani care suferea de cancer osos. Mi se pare extraordinar să îi incurajăm pe copii să ajute alți copii, prin muzică. Pentru noi, nu există ceva mai frumos decât să vedem că acești copii au atâta dăruire și entuziasm pentru muzică. Ne dorim să îi incurajăm pe cei mici să le ofere o bucățică din șansa lor celor defavorizați. Chiar în weekendul ce urmează, pe 15 decembrie, de la ora 18:00, elevii școlii de muzică Sonore vor susține un concert de colinde în Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB (str. Lipscani, 84 – 90, Hanul Gabroveni), în scop caritabil. Toți cei care vor urca pe scenă vor dona o parte din hainele și jucăriile lor. Cu sprijinul Fundației GSL Grup (Grupul de susținere locală), prin campania ,,Dar din dar se face Rai”, donațiile vor pleca către două centre de plasament din municipiul Făgăraș, jud. Brașov: Casa Maria și Floare de colț, unde locuiesc copii cu vârste cuprinse între 7 – 21 ani, care provin din medii familiale defavorizate și copii cu dizabilități. De asemenea, o parte dintre donații vor ajunge și la secția de pediatrie a Spitalului Municipal Dr. Aurel Tulbure din Făgăraș unde copii cu vârste cuprinse între 1-7 ani se află în grija asistenților sociali.  Pentru aceia care doresc să se alăture inițiativei muzicienilor Sonore îi așteptăm cu mare drag la eveniment sau la sediul Sonore Music School din strada George Enescu, nr. 8 (Piața Romană), în perioada 16 – 20 decembrie, între orele 12:00 – 20:00.

 

Cine te-a sprijinit cel mai mult în drumul tău spre lumea muzicii?

Încă din copilărie, tata a fost cel mai mare fan al meu. Am vrut de multe ori să renunț la muzică și el m-a încurajat mereu să nu o fac. Lucrul acesta se datorează și faptului că el este un meloman convins și în copilărie, la noi în casă, se asculta doar muzică clasică și rock. S-a mândrit mereu cu mine. Țin minte că, de fiecare dată când aveam invitați acasă, îi chema pe toți în camera mea și mă ruga să le cânt la pian, iar la final toată lumea voia să plece pentru că nu își doreau să îl asculte pe Beethoven la o petrecere, iar tata îi încuraja pe toți să mă aplaude și țipa BIS! J

 

Ce planuri aveți pentru noul an?

Ne dorim ca în 2020 să mărim comunitatea Sonore și să întâlnim cât mai mulți muzicieni talentați. Totodată, plănuim să introducem noi cursuri de muzică și să oferim posibilitatea cât mai multor copii să se afirme prin muzică.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă