5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăCulturăSalonul „BD Constanţa 2019“

Salonul „BD Constanţa 2019“

Vinerea trecută, porţile Muzeului de Artă din Constanţa s-au deschis larg pentru vizitatorii celei mai noi ediţii a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România.

Vernisajul expoziţiilor s-a făcut în prezenţa unor diplomaţi şi personalităţi precum Michel Monsauret, ataşat de cooperare educaţională  al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Jean-Michel Indirizzi, preşedintele Uniunii Francezilor din România, şi Doru Glăvan, consulul onorific al Franţei la Constanţa, gazdă fiind doamna Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă.

Erau prezenţi, în calitate de invitaţi de onoare, cei mai îndrăgiţi autori de benzi desenate din România – Puiu Manu, Radu Marian, Şerban Andreescu, Vali Ivan, Octav Ungureanu, Mircea Arapu, cetăţean francez de origine română, singurul artist din ţara noastră care a colaborat mulţi ani cu celebra revistă „Pif Gadget“, precum şi profesorul universitar Ion Manolescu, unul dintre rarii exegeţi români ai celei de-a noua arte.

 

Vizitatorii au putut admira expoziţia colectivă „50 de ani de la apariţia primului număr al revistei Pif Gadget“, care prezenta desene rare ale unor mari autori de la „Pif“, precum André Cheret, Jean Cezard, René Bastard, şi planşe originale desenate de Pierre Tranchand (Marine), Mircea Arapu (Arthur, le fantôme justicier) sau Herlé (Pif), au răsfoit reviste „Pif“ de acum 50 de ani şi s-au fotografiat cu Rahan (silueta decupată la mărime naturală)!

De asemenea, şi-au bucurat privirile cu frumoase desene şi benzi desenate ale lui Puiu Manu (exclusiv planşe originale), Şerban Andreescu, Radu Marian şi Octav Ungureanu.

Autorii BD prezenţi au oferit zeci de autografe – scrise sau/şi desenate – pe noile lor publicaţii.

 

Puiu Manu a semnat „Trei poveşti minunate“, cel mai recent album BD al său, în care a oferit noi identităţi grafice unor personaje îndrăgite, precum Dorothy din „Vrăjitorul din Oz“, Jack din „Jack şi vrejul de fasole“ şi Aladin din „Aladin şi lampa fermecată“. Evident, s-au vândut foarte bine şi celelalte albume ale sale, precum şi „Monografia Puiu Manu“.

Mircea Arapu a lansat la Constanţa o ediţie specială a albumului său „Les Nouvelles Aventures de Placid et Muzo“, cu peripeţiile celebrelor personaje inventate de Arnal acum mai bine de 70 de ani. Cu sprijinul unor scenarişti francezi precum Maric, Herlé, François Corteggiani etc., artistul român a  imaginat  noi peripeţii ale celor două personaje antropomorfe, spre bucuria vechilor şi noilor cititori.

Vali Ivan, pe care toată lumea îl cunoaşte în calitatea sa de caricaturist, a revenit la vechea sa pasiune, banda desenată, lansând la Constanţa – în premieră naţională – romanul grafic poliţist „Sherlock Holmes – Negustorul de arme nucleare“, în care un urmaş modern  al celebrului detectiv creat de Arthur Conan Doyle trebuie să găseas-
că – contra cronometru – o bombă nucleară ascunsă de terorişti în inima Londrei.

Cărticica lui Octav Ungureanu, „Auzite în RATB“, o colec-
ţie de glume desenate haios de autor, s-a bucurat, de asemenea, de mult succes. La fel şi albumul „Fabule de La Fontaine“, desenat de Şerban Andreescu, sau „Minitehnicus. Misterul roboţilor“, desenat de Radu Marian.

Noutatea absolută a Salonului de benzi desenate a fost prezenţa la Constanţa a redacţiei revistei „Fabulafia“, care a lansat aici cel mai nou număr al publicaţiei. Revista, cu un pronunţat caracter ludic-
educativ, publică poveşti, poezii, articole de cunoştinţe generale, toate bogat ilustrate, precum şi două seriale de benzi desenate: „Peripeţiile extraterestrului Kalamaika“, desenate de Livia Rusz, și „Bazil şi Oana“, cele mai noi personaje inventate şi desenate de Mircea Arapu.

Practic, aproape fiecare dintre sutele de copii şi tineri care au trecut pragul muzeului (poate chiar mai mult de o mie) a plecat fie cu o revistă (sau mai multe), un album BD (sau mai multe), cu abţibilduri sau figurine BD.

Majoritatea vizitatorilor au fost elevi, care au venit la manifestare însoţiţi de profesorii sau părinţii lor. Totuşi, au fost prezenţi şi numeroşi vizitatori adulţi, curioşi sau pasionaţi de benzi desenate. I-am remarcat printre aceştia din urmă pe artistul Radu Oltean din Bucureşti, pe avocatul Radu Cătăniciu din Piteşti, cititori fideli care nu lipsesc de la nicio ediţie a Salonului BD, şi am făcut cunoştinţă cu un nou bedefil, Dan Buruiană, care a venit special de la Năvodari pentru a cunoaşte personal marii creatori BD prezenţi la salon.

În cadrul meselor rotunde, profesorul Manolescu a prezentat câteva piese rare din colecţia sa (el fiind cel mai mare colecţionar „pifofil“ din România), doamna Cristina Durică, editor al revistei „Fabulafia“, a încurajat tinerii artişti să-i propună desenele lor spre publicare, iar domnii Puiu Manu şi Şerban Andreescu au vorbit despre proiectele lor de viitor.

 

În paralel cu celelalte activităţi, s-au derulat în perma-nenţă ateliere de iniţiere în arta benzii desenate, susţinute de Octav Ungureanu şi Sorina Oprea.

Duminică au fost decernate premiile concursului naţional de benzi desenate realizate de copii. S-au primit în jur de 300 de planşe, de la elevi din Bucureşti, Ploieşti, Timişoara, Mangalia, Constanţa etc. După o primă selecţie, au rămas în competiţie 35 de tineri autori. Planşele lor au fost jurizate de artiştii BD prezenţi la salon, care au decis să nu acorde premiul I, II sau III, ca de obicei, ci să premieze fiecare dintre ei cu câte un album cu dedicaţie personalizată banda desenată care le-a plăcut cel mai mult.

Iată numele tinerilor concurenţi premiaţi:

  Cicortaș Iulia, Constanța – Premiul Octav Ungureanu

  Gelal Ester, Constanța – Premiul Mircea Arapu

  Beis Monica, București – Premiul Revistei Fabulafia

  Hudescu Denisa, Constanța – Premiul Revistei Fabulafia

  Fefea Teodora-Maria, Constanța – Premiul Dodo Niță

  Pușcașu Manuel, Timișoara – Premiul Vali Ivan

  Pavel Ioana, București – Premiul Puiu Manu

  Leța Mirela-Roxana, Constanța – Premiul Dodo Niță

  Stănel Oana-Carina, București – Premiul Radu Marian

 Ghițescu Ecaterina, Constanța – Premiul Șerban Andreescu.

Avem certitudinea că vom mai auzi despre unele dintre aceste nume.

Aflat la cea de-a 26-a ediţie şi devenit de-acum o manifestare tradițională, Salonul BD a fost organizat în cadrul Sezonului France-Roumanie 2019, de către Institutul Francez din România, Ambasada Franţei în România, Asociația Edumedia, Alianța Franceză din Constanţa, Asociaţia UFE Roumanie, Asociația Bedefililor din România, cu sprijinul Muzeului de Artă Constanța, Hotelului Ibis Constanța şi Carrefour România.   

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă