12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăCulturăRomânia, prezentă la cea de-a 82-a ediție a Târgului de Carte de...

România, prezentă la cea de-a 82-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid

România va fi reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid, care va avea loc în perioada 26 mai – 11 iunie, la Feria del Libro. Țara noastră a pregătit un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată.

Activitățile sunt organizate și coordonate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sloganul prezenței românești la Feria del Libro 2023 este „Creando buena química con las letras rumanas”, în consonanță cu tema și sloganul ediției din acest an a Târgului – „Somos de Ciencias y de Letras” și „La Ciencia ilumina la Feria”.

Printre protagoniștii evenimentelor programate se numără scriitoare și scriitori din România – Lavinia Braniște, Eugen Barz, Svetlana Cârstean, Mihai Firică, Moni Stănilă, Robert Șerban, Vlad Zografi; autoare din diaspora – Elisabeta Boțan, Corina Oproae; filozoful Costică Brădățan, prof. univ. dr Eugenia Popeangă, ilustratoarea Roxana Irimia și Lucian Vărșăndan, manager cultural.

La standul ICR vor fi disponibile numeroase volume semnate de autori români traduse în limba spaniolă în ultimii ani – multe dintre ele publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programele de profil derulate de Centrul Național al Cărții – precum și o selecție variată de titluri în limba română.

Programul propus de Institutul Cultural Român de la Madrid cuprinde activități literare, prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere științifice pentru copii și sesiuni de autografe. Pe toată durata târgului de carte, se vor desfășura evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în spaniolă. Este vizată extinderea și consolidarea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor și politicilor editoriale.

De asemenea, la Pavilionul Europa al Reprezentanței Comisiei Europene în Spania, ICR va organiza o serie de evenimente culturale – atât literare cât și din domeniile industriilor creative, cinematografiei, teatrului, ateliere pentru copii. Vor participa autori români și invitați europeni, cu susținerea rețelei de institute culturale acreditate la Madrid, EUNIC Spania.

Ajuns la cea de-a 82-a ediție și împlinind în 2023 nouă decenii de existență, Târgul de carte de la Madrid este una dintre cele mai importante manifestări literare de gen din Europa. Locul în care se desfășoară, parcul Retiro, cel mai mare din oraș, a fost inclus în 2021 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cititorii din toate colțurile Spaniei și ale lumii se bucură de această sărbătoare a cărții, care va reuni în acest an 385 de expozanți. Regina Letizia a Spaniei va participa pe 26 mai la deschiderea oficială a Târgului de Carte.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă