Procesul de restaurare a început în 2016, la propunerea lui Mihnea Ioan Motoc, ministrul de atunci al Apărării, iar Guvernul Dacian Cioloș a aprobat transferul administrării acestui monument de la orașul Bușteni la Ministerul Apărării și a lansat proiectul de restaurare la aproape 100 de ani de la construirea lui.
„Până la începutul anului viitor lucrarea va fi finalizată și monumentul va fi deschis publicului, inclusiv două încăperi din interior, ce vor fi transformate într-o expoziție care va prezenta istoria monumentului”, a scris fostul premier pe Facebook.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunța în iulie că se reiau lucrările de reabilitare a „Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, din Munţii Bucegi, de lângă Vârful Caraiman.
„Vor fi reluate lucrările de reabilitare a monumentului istoric Crucea Eroilor, situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman. Lucrările au intrat în conservare în data de 2 decembrie 2019, după ce au fost efectuate măsurile specifice de pregătire a monumentului pentru anotimpul rece, iar în urmă cu aproape o săptămână, constructorul a început refacerea organizării de şantier, transportul materialelor, reamenajarea împrejmuirii şi verificarea echipamentelor”, se arată într-un comunicat transmis de MApN.
Anul acesta vor fi sablate ultimele tronsoane metalice, soclul şi platforma de acces la monument, va fi acoperită anticoroziv întreaga structură metalică şi se vor finaliza amenajările interioare. De asemenea, se vor monta lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi va fi realizată instalaţia de ventilaţie în subsol. Periodic, echipa de implementare a proiectului compusă din specialişti din cadrul Secretariatului general şi Direcţiei domenii şi infrastructuri efectuează vizite de lucru la monument, pentru verificarea stadiului lucrărilor”, a precizat MApN.