Săptămâna trecută Plenul Parlamentului a numit patru membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru un mandat de 6 ani – Mircea Toma, Valentin Jucan, Dorina Rusu şi Ionel Palăr.
Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a prezentat, pe scurt, principalele repere ale activităţii de anul trecut.
„În anul 2020, Consiliul s-a întrunit în 73 de şedinţe publice, a adoptat trei decizii de reglementare, cinci instrucţiuni şi 31 de recomandări, a eliberat 234 de licenţe audiovizuale – 78 de licenţe audiovizuale pentru servicii de programe de radio cu emisie terestră şi două licenţe pentru programe de radio terestre, naţionale şi internaţionale, două licenţe pentru programe de radiodifuziune cu difuzare prin satelit, 49 de licenţe audiovizuale pentru programe de televiziune cu difuzare prin satelit şi 103 licenţe pentru programe de televiziune difuzate prin alte reţele de comunicare”, a precizat Gubernat, potrivit Agerpres.
Ea a menţionat că, în 2020, au fost soluţionate 3.217 petiţii, aspectele reclamate referindu-se la emisiuni difuzate de posturile centrale de televiziune şi de radio, iar alte 186 de sesizări au vizat radiodifuzorii din teritoriu şi reţelele CATV.
Temele principale ale sesizărilor soluţionate de CNA au vizat asigurarea informării corecte – 879 de sesizări (41,82%); protecţia minorilor – 554 de sesizări (26,35%); respectarea dreptului la propria imagine – 262 de sesizări (12,46%); comunicări comerciale audiovizuale – 176 de sesizări (8,37%).
Potrivi Monicăi Gubernat, anul trecut, CNA a aplicat 349 de sancţiuni, respectiv 85 de amenzi, în cuantum total de 1.687.500 de lei; 260 de somaţii publice; trei decizii privind acordarea dreptului la replică; o decizie privind retragerea avizului de retransmisie. Totodată, au fost emise 33 de decizii de intrare în legalitate pentru nerespectarea condiţiilor de difuzare a comunicărilor comerciale audiovizuale.
La finalul prezentării, Cristina Pocora, membru al CNA, a afirmat că, în opinia sa, în unele momente, Consiliul ar fi trebuit să aibă o atitudine „mai fermă”.