9.9 C
București
duminică, 18 februarie 2024
AcasăCulturăProiecția documentarului „După cum bate ceasul” la Cinema Lev Tel Aviv

Proiecția documentarului „După cum bate ceasul” la Cinema Lev Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv anunță proiecția filmului ”As the clock runs” / „După cum bate ceasul” / „Ahogy az óra jár”, pe data de 26 ianuarie 2024, orele 10:00, la Cinematograful Lev (Dizengoff Center Tel Aviv, etaj 2).

Acesta este un film documentar care evocă istoria zbuciumată a unei comunități evreiești nimicite acum opt decenii și apoi uitate: cea din Odorheiu Secuiesc. Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcând împlinirea a 80 de ani de la Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord, ICR Tel Aviv organizează proiecția filmului la data de 26 ianuarie 2024, orele 10:00, la Cinematograful Lev (Dizengoff Center Tel Aviv, etaj 2).

Regizat de cineastul local Zoltán Fecső, filmul documentează deportarea, la Auschwitz, a membrilor comunității evreiești din orașul Odorheiu Secuiesc în primăvara anului 1944. Proiecția filmului va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu participarea cineastului.

Producția documentarului a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Evenimentul din 26 ianuarie este susținut și de AMIR (Uniunea Evreilor Originari din România).

”As the clock runs” / „După cum bate ceasul” / „Ahogy az óra jár” (1h. 45 min.)

Evreii care s-au stabilit în orașul Odorheiu Secuiesc în secolul al XIX-lea au devenit vorbitori de limbă maghiară, păstrând bune relații cu maghiarii, chiar și după ce Transilvania a devenit parte a României Mari. În primăvara anului 1944 însă, evreii din oraș și împrejurimi au fost transportați în ghetto-ul din Târgu Mureș, de unde au fost deportați la Auschwitz și nimiciți. În prezent nu mai trăiește niciun evreu în Odorhei, majoritatea supraviețuitorilor Holocaustului emigrând în Israel. Tragedia care a pus capăt unei perioade de peste un secol de conviețuire pașnică a rămas complet necunoscută locuitorilor actuali din Odorheiu Secuiesc, iar realizatorii filmului și-au propus să producă o schimbare în acest sens.

Regizor: Zoltán Fecső
Operator de imagine: Ervin Jakab
Editor: Levente Fancsali
Asistent de regie: Zoltán Gálovits
Consultant științific: Attila Gidó
Elemente grafice: Levente Benedek
Co-producător: Hajdó Csaba
Producător: Levente Demeter

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ministrul român de Externe s-a întâlnit cu veterani ucraineni

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, s-a întâlnit cu veterani de război ucraineni, cu prilejul participării sale la Conferința de Securitate de la...

JPMorgan, sancţionată cu 350 de milioane de dolari pentru nereguli în raportarea unor tranzacţii

JPMorgan va plăti sancţiuni civile de aproximativ 350 de milioane de dolari autorităţilor de reglementare pentru raportarea incompletă a datelor de tranzacţionare, a anunţat...

10 țări cu economii în declin

În hățișul complex al economiei globale, numeroase națiuni se confruntă în prezent cu obstacole formidabile, care au dus la o tulburare profundă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă