21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăCulturăProiecte culturale inedite realizate la planetariile din Constanța și Galați

Proiecte culturale inedite realizate la planetariile din Constanța și Galați

Acestea presupun performance-uri cultural-educative despre evoluția Universului, care vor îmbină proiecții video, poezii recitate de actori profesioniști, dans al unor balerine, dar și muzică interpretată live, la instrumente mai puțin uzuale, precum duduk, mey, tigvă, daulă, xilofon, blockflote, cajon și lăută. Ambele proiecte sunt cofinanțare de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul „Istoria lumii” presupune producția unui performance cultural-educativ inedit și interesant, care va transpune imaginar spectatorii într-o capsulă temporală cu care vor călători în trecutul planetei, rememorând momentele cele mai importante ale Istoriei Universului, de la Momentul Zeroși până în prezent, într-o adevărată poveste artistico-știintifică-educativa. Va fi vorba despre o prezentare evolutivă a Universului si a Terrei prin intermediul unui act cultural-artistic, un spectacol de „teatru în teatru”, firul epic al performance-ului păstrând ordinea cronologică a momentelor esențiale care au marcat istoria formării și dezvoltării Pământului și umanității, până în ziua de azi. Apariția și evoluția vieții, dezvoltarea și adaptarea formelor de viață, importanța bagajului genetic al speciilor, ciclurile de încălzire/răcire ale Terrei și efectele acestora în apariția sau dispariția unor specii, evoluția speciei umane în context planetar sunt ideile principale ale poveștii dramatizate, acestea urmând să fie transmise publicului prin mijloace artistice inedite, interesante și atractive, într-o formă vizuală și auditivă de excepție. Elementele teatrale adiționale asigurate de actori vor facilita revelațiile spectatorilor și vor asigura o informare sentimentală și participativă, făcând actul informativ-educațional mai interesant și mai atractiv pentru public. Autor concept: Georgiana Rusu. Documentare: Cristian Cealera. Ilustrație muzicală: Adrian Mihai. Scenariul si regia artistica: Iulian Enache. Distribuția va fi una de excepție, aducând în fața publicului nume mari ale teatrului constănțean – Maria Lupu, Luiza Martinescu, Nicodim Ungureanu, Cosmin Mihale, dar îl va propune într-un rol inedit și pe directorul CMSN, Adrian Bilba, care, cu această ocazie, își va face debutul… ca actor.
Proiectul presupune organizarea, în luna iunie 2019, a opt reprezentații ale acestui spectacol, șapte dintre acestea fiind organizate la Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța și una la Complexul Muzeal de Știintele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați. Programul este următorul: Constanța: 5, 6, 12, 13, 18, 19, 20 iunie; Galați: 14 iunie.
Reprezentațiile vor începe la ora 15:30. Accesul spectatorilor la reprezentații este gratuit.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național si este organizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu (Aria tematică „Arte vizuale”). Bugetul total este de 89.000 lei, din care 80.000 lei reprezintă suma asigurata de AFCN, iar 9.000 de lei contributie proprie a beneficiarului. Parteneri sunt Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța și Complexul Muzeal de Știintele Naturii „Răsvan Angheluta” Galați.

„Prezentul meu trecut”, în planetariile din Constanța și Galați

Al doilea proiect se numește „Prezentul meu trecut”. Acesta propune producția spectacolului de video-art/performance art „Casa mea din cer”, un concept cultural-educativ inedit și interesant destinat punerii „în scenă” în planetariiile din Constanța și Galați. Performance-ul va reda vizual povestea Universului de la formare și până în prezent și presupune un montaj spectaculos și impresionant de proiecții video transpuse pe cupola planetariilor. Spectacolul vizual va fi completat cu muzică interpretată live, la instrumente mai puțin uzuale (duduk, mey, xilofon, muzicuta, blockflote, cajon, tigva), cu momente de dans (balerinele Alexandra Camelia Chiriac si Ioana Coman), in timp ce actorii Rebeca Chiriac, Mihai Sorin Vasilescu si Alexandru Medveghi vor recita grupaje de versuri din poezii românești cu tematică astrala, dintre care amintim: Balci in Aldebaran – Tudor Arghezi, Universul, poem diamant – Cornelia Georgescu, Botezul noptilor – Marius Robu, Corabii – Florin Costinescu, Stelele – Vasile Alecsandri, La steaua – Mihai Eminescu, Contemplarea Lumii din afara ei – Nichita Stanescu, Balada unei stele mici, Eclipsa – George Topirceanu, Romanta soarelui – Ion Minulescu, Dati-mi un trup, o, muntilor, Eu nu strivesc corola de minuni a lumii si Mi-astept amurgul – Lucian Blaga, Nourii si Oda soarelui – Nicolae Labis, Sa vanam lumina lunii – Adrian Paunescu.
Autor concept: Georgiana Rusu. Scenariul și regia artistica: Iulian Enache, Coregrafia: Bianca Manta. Ilustrația muzicală: Adrian Mihai.
Proiectul presupune organizarea a opt reprezentații ale acestui spectacol, șapte la Planetariul Constanța (secție a Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța) și una la Planetariul Galați (secție a Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Anghelutță” Galați). Spectacolele au loc după următorul program: Constanța: 5, 6, 12, 13, 18, 19, 20 iunie; Galați: 14 iunie.
Reprezentațiile vor incepe la ora 19:00. Accesul spectatorilor la reprezentații este gratuit.

Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural Național și este organizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. (Aria tematică „Arte vizuale”). Bugetul total este de 89.000 lei, din care 80.000 lei reprezintă suma asigurata de AFCN, iar 9.000 de lei contribuție proprie a beneficiarului. Parteneri sunt Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța și Complexul Muzeal de Știintele Naturii „Răsvan Angheluta” Galați.

Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă