25.3 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăCulturăPrezentarea OPEN ACCESS se deschide weekendul acesta la Cluj

Prezentarea OPEN ACCESS se deschide weekendul acesta la Cluj

 În perioada 2 – 11 octombrie la Cluj-Napoca se vor prezenta rezultatele proiectului european OPEN ACCESS – Experimentând cu artele performative și creațiile transmedia. Evenimentul este găzduit de Grădina Botanică „Alexandru Borza” și de spațiul cultural ZIZ – Art and Social Area și face parte din programul Open Space. Open Mind – practici artistice inovative pentru un public nou, un program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Începând cu martie 2019, opt artiști din Europa, Clara Chabalier (Franța), Raluca Croitoru (Olanda/România), João Estevens (Portugalia), Olinda Favas (Portugalia), Adrian Ganea (România), Alison Neighbour (Marea Britanie), Mateja Stanislava Rot (Slovenia), Marion Thomas (Franța,) au fost selectați pentru a participa la o călătorie de explorare și experimentare a ceea ce înseamnă creație transmedia care a cuprins patru laboratoare internaționale și o rezidență. Rezultatele proiectului constau în realizarea a opt prototipuri în urma cercetărilor artistice, lucrări  care sunt accesibile publicului prin intermediul a trei prezentări publice care încep la Cluj-Napoca și continuă cu Lisabona și Belfort.

Prezentarea OPEN ACCESS din Cluj-Napoca este organizată sub semnul adaptării specifice acestor vremuri de pandemie și a provocat artiștii internaționali să lucreze de la distanță, din țările lor, dar în compania unor ghizi locali sau să fie prezenți prin intermediul unor instalații video. Prototipurile prezentate vor lua forma unui joc urban, a unei narațiuni mai mult sau mai puțin ficționale, a unei întâlniri senzoriale poetice, celelalte așteptând să fie descoperite.

În perioada 2 – 11 octombrie, publicul clujean este invitat să fie parte activă a proiectului, feedbackul publicului fiind inclus în procesul de creație, fiecare spectator fiind asociat cu respectiva creație. Astfel, după vizionarea lucrărilor, proiectul propune publicului întâlniri online cu artiștii pentru a împărtăși procesul de creație, cât și pentru a fi deschiși la îmbunătățirea experienței viitorilor spectatori.

Open Access este un proiect european, susținut de  Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Proiectul este condus de Le Grrranit (Belfort, Franța), cu Teatrul Național din Țara Galilor (Cardiff, Marea Britanie), Duplacena (Lisabona, Portugalia) și Colectiv A (Cluj, România), alături de numeroși parteneri asociați.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă