15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăCulturăPoveștile tablourilor împușcate la Revoluție, rostite de actorii Teatrului Național București

Poveștile tablourilor împușcate la Revoluție, rostite de actorii Teatrului Național București

Actorii Teratrului Național București aduc în discuție parcursul restaurării picturilor împușcate în urmă cu mai bine de trei decenii, în timpul Revoluției din 1989.

Cele două instituții de cultură vor lansa public o serie de 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre tot atâtea picturi din colecția de Artă Românească Modernă MNAR, ce au fost puternic avariate în timpul acelor zile. Proiectul este inspirat de expoziția temporară Laborator II – 1989. restaurarea picturilor împușcate, și a fost realizat de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca.

“Împușcate frontal, în rafale, picturile au urmat un lung și amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de acțiuni de salvare, de recompunere si refacere, grație eforturilor restauratorilor muzeului.
Interesant pentru specialiști a fost nu doar procesul în sine de restaurare, cât acela de a conștientiza „traumele” la care au fost supuse aceste lucrări și de a vedea urmele adânci lăsate în destinele lucrărilor.”, transmit autorii proiectului realizat cu sprijinul Banca Transilvania. Partener: Asociația Centrul de Explorare Vizuală.

Proiectul este realizat de Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, cu participarea grupului Laboratorului de restaurare pictură de șevalet și a actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki și Daniel Badale.

Clipurile video sunt puse la dispoziția publicului prin platformele de comunicare ale MNAR și TNB, respectiv conturile de YouTube și paginile de Facebook ale instituțiilor, în încercarea de a face cât mai accesibile publicului larg aceste unice povești și poate fi urmărit la adresele:

https://www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomaniei
https://www.facebook.com/TNB.Ro
https://www.youtube.com/channel/UCCG9s0kj4p2AJvUZ76tVDog
https://www.mnar.arts.ro

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă