15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăCulturăPictorul spaniol Juan Genovés a încetat din viață

Pictorul spaniol Juan Genovés a încetat din viață

Genovés (Valencia, 1930), a murit la un spital din Madrid înconjurat de familie şi de fiinţele sale dragi. El a lucrat până în urmă cu câteva zile la o expoziţie pe care urma să o inaugureze.

Cariera sa a fost legată încă de la început de angajamentul politic şi social, Juan Genovés fiind pictorul spaniol cu o mare proiecţie pe plan internaţional.

“El Abrazo” (Îmbrăţişarea), opera sa cea mai cunoscută, este simbol al concordiei în epoca Tranziţiei, prin chemarea sa la reconciliere a tuturor spaniolilor.

Genovés a crezut întotdeauna în puterea transformatoare a artei, iar personalitatea lui a fost marcat de o energie creativă inepuizabilă.

El a făcut parte de colectivităţi de mare însemnătate culturală în Spania post-războiul civil: Los Siete (1949), Parpallós (1956) şi Hondo (1960).

Lucrările lui Genovés se regăsesc în colecţiile muzeelor din întreaga lume, precum MOMA, Guggenheim din New York, The Art Institute of Chicago, IVAM, Galeria Nazionale d’Arte Moderna din Roma, sau Muzeul Reina Sofía.

El a fost recompensat cu Premiul Naţional de Arte Plastice (1984) şi cu Medalia de Aur pentru Cultură şi Artă (2005), printre alte numeroase premii.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă