Printre acestea se regăsesc Opera Română din Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
El arată că printre cele opt obiective se numără noul sediu al Operei Române din Iaşi pentru care sunt prevăzuţi bani în proiectul de buget pentru acest an, dar şi Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste de la Timişoara, Teatrul „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional din Craiova.
„Iniţiativa cu noul sediu al Operei Iaşi figurează pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii şase ani. 270 milioane euro este necesarul de finanţare pentru aceste obiective de interes naţional. Ministerul Culturii a solicitat ca statul român să prelungească acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituţia care a dat deja un aviz de principiu în acest sens. Din cei 270 milioane euro, 80 la sută vor fi asiguraţi printr-un credit accesat de la această organizaţie financiară”, explică Alexandru Muraru.
În cazul noului sediu al Operei ieşene, Muraru susţine că există un potenţial extraordinar la Iaşi de a face din cultură un instrument de dezvoltare care să genereze creştere economică şi să atragă turişti, dar că „guvernarea PSD a ignorat până la aproape de dispariţie cultura”.
„Construirea unui nou sediu pentru Opera Naţională Română din Iaşi este un pas concret în acest sens. Avem artişti extraordinari, resurse umane şi de creativitate cum nu are un alt oraş. Avem tot ce trebuie, mai puţin infrastructura”, spune deputatul liberal.