4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialDoi tineri muzicieni români, laureaţii unui prestigios concurs internaţional

Doi tineri muzicieni români, laureaţii unui prestigios concurs internaţional

În 11 februarie 2013 au fost anunţate premiile celui mai important concurs pentru tineri interpreţi cu vârsta până în 18 ani – Concertino Praga – derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio. Printre câştigători se află doi muzicieni români, propuşi la această competiţie de Radio România Muzical.

La secţiunea vioară – premiul I şi premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei impuse au revenit violonistei Maria Alexandra Bobeico de la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti, iar la secţiunea pian, menţiunea de onoare a fost obţinută de Cadmiel Boţac din Sighetu Marmaţiei, elev al Liceului de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca.

Maria Alexandra Bobeico, în vârstă de 16 ani, va participa la gala laureaţilor concursului „Concertino Praga”, ce va avea loc în 16 iunie la Palatul Rudolfinum din Praga. Ultima dată când România a obţinut premiul I la această prestigioasă competiţie a fost în urmă cu aproape 30 ani, în 1986.

Interviuri cu Maria Alexandra Bobeico şi Cadmiel Boţac, precum şi înregistrările realizate pentru această competiţie, premiate de juriul Concertino Praga, vor fi difuzate de Radio România Muzical în 12 şi 13 februarie, de la ora 17.30 şi vor fi de asemenea arhivate pe site-ul Radio România Muzical www.romania-muzical.ro.

Producătorul înregistrărilor: Octavia Galescu. Regizori muzicali: Roberto Cociaş şi Andrei Cazan. Inginer de sunet: Octavian Reu şi Rodinel Popa.

Concursul „Concertino Praga” este o adevărată rampă de lansare pentru tineri interpreţi. Printre românii care au obţinut premii la acest concurs se numără nume consacrate astăzi, precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi violoniştii Mihaela Martin, Claudiu Vornicelu şi Alexandru Tomescu.

Maria Alexandra Bobeico: „Am fost selectată de Radio România Muzical să reprezint România la acest concurs. Concursul s-a desfăşurat pe bază de înregistrări realizate de fiecare concurent în ţara lui. Înregistrările rezultate au fost trimise la Praga, unde au fost jurizate de o comisie fără ca membrii ei să cunoască numele şi ţara interpreţilor. Deci, înregistrările au purtat doar numere. A fost o surpriză să aflu că am câştigat pentru că este un concurs de prestigiu şi e o mare realizare! Mă bucur că înregistrările au fost apreciate pentru că este un pas în cariera mea, un mare pas.

În ce constă, concret, premiul pe care îl primeşti la concursul de la Praga?

Premiul constă în susţinerea unui concert cu Orchestra Filarmonică cehă la Sala Rudolfinum din Praga, după care va urma un turneu de recitaluri în multe oraşe ale Cehiei.

Cum va continua pentru tine de acum înainte activitatea competiţională? Vei mai participa la concursuri?

Da, sigur. Chiar săptămâna viitoare am prima etapă la Olimpiadă şi în aprilie va fi work-shop-ul SoNoRo la Cetate, unde voi participa, de asemenea – este un fel de masterclass cu mai mulţi profesori. Deocamdată astea sunt planurile, mai departe… vedem.

Interviu realizat de Larisa Clempuş

Cele mai citite

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă