12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăCultură"Ursul de Aur" a ajuns în România

“Ursul de Aur” a ajuns în România

Filmul experimental “Nu mă atinge-mă”/ “Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut în cadrul galei de premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin de sâmbătă seara.

Filmul scris, regizat şi produs de Adina Pintilie este coprodus de Bianca Oana şi Philippe Avril. Filmul este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

“Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, “Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, informează ICR Berlin, într-un comunicat de presă.

În acest an, regizorul Călin Peter Netzer a fost membru al juriului care a desemnat câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut – GWFF Best First Feature Award.

Regizoarea Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer.

Acesta este cel de-al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru “Poziţia copilului”, în 2013. De asemenea, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru “Un cartuş de kent si un pachet de cafea”.

Regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a decis câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

Premiul GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film- und Fernsehrechten), în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 2006, pentru a sprijini noua generaţie de realizatori de film.

Premiul este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedinţii juriilor secţiunilor Competiţie, Panorama, Forum, Generation şi Perspektive Deutsches Kino au nominalizat 18 filme de debut anul acesta, iar printre ele s-a numărat şi lungmetrajul Adinei Pintilie “Nu mă atinge-mă”.

Filmul “Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile “Nu te supăra, dar…” (2007) şi “Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper “Balastiera#186” (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009. Festivalul de film de la Berlin are loc în perioada 15-25 februarie.

Lista câştigătorilor premiilor celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin

Prezentăm mai jos lista câştigătorilor celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, ale căror nume au fost anunţate într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă seară, regizoarea Adina Pintilie fiind recompensată cu premiul Ursul de Aur pentru lungmetrajul “Nu mă atinge-mă”.

Cea de-a 68-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin a avut loc sâmbătă seară şi s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, regizoarei Adina Pintilie, recompensată pentru lungmetrajul “Nu mă atinge-mă”.

Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, “Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. Filmul “Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru acelaşi film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componenţă şi pe regizorul Călin Peter Netzer.

Juriul internaţional care a decis anul acesta câştigătorii premiilor festivalului, ce au fost anunţaţi într-o gală care a avut loc la Berlinale Palast, a fost prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film şi producătorul Tom Tykwer. Ceilalţi membri ai juriului au fost actriţa belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto şi criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.

În total 24 de filme, din care 19 în competiţie pentru urşii Berlinalei, au format selecţia oficială a evenimentului.

Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit peliculei “On Body and Soul”, de Ildikó Enyedi.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2018:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – “Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie

Ursul de Argint – Marele Premiu al juriului – “Twarz”, de Malgorzata Szumowska

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Wes Anderson, pentru “The Isle of Dogs”

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Ana Brun, pentru “Las herederas”

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Anthony Bajon, pentru “La prière”

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios pentru “Museo”

Premiul “Alfred Bauer” pentru noi perspective în arta cinematografică – “Las herederas”,de Marcelo Martinessi

Premiul pentru cel mai bun documentar – “Waldheims Walzer (The Waldheim Waltz)”, de Ruth Beckermann

Menţiune specială pentru documentar: “Ex Pajé (Ex Shaman)”, de Luiz Bolognesi

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – The Men Behind the Wall, de Ines Moldavsky,

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – “Imfura”, de Samuel Ishimwe

Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) – “Solar Walk”, Réka Bucsi

Premiul pentru cel mai bun film de debut – “Nu mă atinge-mă “, de Adina Pintilie

Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite – Elena Okopnaya, pentru costumele şi regia artistică a filmului “Dovlatov”, de Alexey German Jr.

 
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2018 – “Burkina Brandenburg Komplex”, de Ulu Braun

Ursul de Aur pentru întreaga carieră – Willem Dafoe

Premiul Berlinale Camera – regizorul şi actorul ceh Jiří Menzel, Beki Probst, preşedintele European Film Market, şi Katriel Schory, directorul executiv al Israel Film Fund.

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie – “In den Gängen”, de Thomas Stuber; menţiune specială – “Utøya 22. juli (U – July 22)”, de Erik Poppe

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din secţiunea Panorama – “Styx”, de Wolfgang Fischer

Premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din secţiunea Forum – “Teatro de guerra (Theatre of War)”, de Lola Arias

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţie – “Las herederas (The Heiresses)”, de Marcelo Martinessi

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama – “River’s Edge”, de Isao Yukisada

Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum – “An Elephant Sitting Still”, de Hu Bo

Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Panorama – “Tinta Bruta (Hard Paint)”, Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher

Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum – “Teatro de guerra (Theatre of War)”, de Lola Arias

Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie – “In den Gängen (In the Aisles)”, de Thomas Stuber

Premiul Label Europa Cinemas – “Styx”, de Wolfgang Fischer

Premiul Teddy pentru cel mai bun film – “Tinta Bruta (Hard Paint)”, de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher

Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar – “Bixa Travesty (Tranny Fag)”, de Claudia Priscilla şi Kiko Goifman

Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj – “Three Centimetres”, de Lara Zeidan

Premiul juriului Teddy (secţiune care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale) – “Obscuro Barroco”, de Evangelia Kranioti

Premiul l’Oreal Paris Teddy pentru debut – “Retablo”, de Álvaro Delgado-Aparicio

Premiul Caligari – “La casa lobo (The Wolf House)”, de Cristóbal León şi Joaquín Cociña

Premiul pentru pace – “The Silence of Others”, de Almudena Carracedo şi Robert Bahar

Premiul Amnesty International – “Zentralflughafen THF (Central Airport THF)”, de Karim Aïnouz

Premiul Heiner Carow – “B-Movie: Styx”, de Wolfgang Fischer

Premiul publicului pentru un film de ficţiune din secţiunea Panorama – “Profile”, de Timur Bekmambetov

Premiul publicului pentru un documentar din secţiunea Panorama – “The Silence of Others”, de Almudena Carracedo şi Robert Bahar

Premiul cititorilor Berliner Morgenpost – “Dovlatov”, de Alexey German Jr

Premiul cititorilor Tagesspiegel – “L’empire de la perfection (In the Realm of Perfection)”, de Julien Faraut

Premiul Teddy al publicului – “Las herederas (The Heiresses)”, de Marcelo Martinessi

Premiul VFF Talent Highlight Pitch, acordate la Berlinale Talent Campus: producătorul Jing Wang (China), pentru “Tropical Memories”, de Shipei Wen

Arte International Prize – “The War Has Ended”, de Hagar Ben Asher

Premiul Eurimages pentru coproducţie – Madants (Polonia), Match Factory Productions (Germania) şi Transfax Film Productions (Israel), pentru “The War Has Ended”, de Hagar Ben Asher

Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă