Potrivit site-ului Club Feroviar, la începutul anului 2021, declarat Anul European al Căilor Ferate, Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, a închis Muzeul CFR din Capitală.
Pe data de 7 ianuarie 2021, o comisie formată din angajaţi ai IGPR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, a mers la sediul Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER – Muzeului CFR din Calea Griviţei nr. 193B, Bucureşti, unde funcţionează Muzeul CFR, a precizat Ministerul Culturii pentru Club Feroviar.
„Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER este instituţia care gestionează activitatea muzeală feroviară, conform HG 1399/2009. Ca urmare a verificărilor efectuate la faţa locului nu au fost identificate documente privind înfiinţarea şi acreditarea instituţiei muzeale <Muzeul CFR>. Drept urmare, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 26/07.01.2021, în care s-a consemnat faptul că Muzeul CFR funcţionează fără respectarea prevederilor art 17, alin 1-3 din Legea nr. 311/2003 a Muzeelor şi a Colecţiilor Publice privind înfiinţare şi acreditarea”, se arată în răspunsul trimis către Club Feroviar.
Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER – Muzeul CFR trebuie să iniţieze demersurile necesare în vederea remedierii situaţiei. Deocamdată nu a fost depusă nicio documentaţie la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, se precizează în documentul citat.
Muzeul CFR a fost inaugurat de regele Carol al II-lea în 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei.