0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăCulturăMediaCum explică TVR majorarea salarială la anumiți angajați. Compania cu 2.400 de...

Cum explică TVR majorarea salarială la anumiți angajați. Compania cu 2.400 de salariați se plânge de lipsă de personal

Televiziunea Română a reacționat ca urmare a unui articol apărut în mass-media conform căruia anumiți angajați au primit niște bani în plus. Reprezentanții SRTv spun că nu au cu cine lucra și au decis ca angajaților actuali să le dea sarcini în plus pentru care au plătit. Asta în condițiile în care TVR are aproximtiv 2.400 de anagajți.

Într-un comunicat de presă, SRTv motivează îşi plăteşte toți angajaţii pentru mult mai multe activităţi. Aceste activități sunt cuprinse în fişele de post sau se adaugă la acestea, în situațiile în care nu există personal suficient pentru îndeplinirea anumitor sarcini, iar unii angajați preiau atribuții suplimentare pentru care primesc un spor de salariu. Exemplele din articolul publicat de Libertatea expun câteva cuvinte decupate tendențios din fișe de post elaborate, care adesea se întind pe mai multe pagini și descriu detaliat sarcinile unui angajat al TVR. Nu există nicio persoană care să fie plătită suplimentar doar pentru că „aduce cheile”! Aceste cuvinte sunt extrase denigrator de Libertatea dintr-o listă de sarcini de serviciu care conține nu mai puțin de 27 de atribuţii suplimentare. Faptul că această presupusă anomalie a fost semnalată de un membru al Consiliului de Administrație (CA) nu exonerează Libertatea de obligația de a fi verificat acuratețea acuzației. Libertatea nu a adresat nicio întrebare televiunii publice despre rațiunea existenței acestor sarcini suplimentare sau despre cât de întemeiate sunt acuzațiile că unii angați ai SRTv sunt plătiți doar pentru că „aduc cheile.”

Motivul pentru care în TVR există angajaţi care au sarcini suplimentare faţă de cele din fişa de post a funcţiei de bază este că SRTv se confruntă cu un deficit major de personal.

Concret, la data de 31.05.2023, în organigrama TVR erau vacante 367 de posturi, ceea ce afectează semnificativ desfăşurarea activităţii instituţiei.

,,Lipsa personalului specializat pentru anumite posturi, rămase neocupate chiar și după organizarea de concursuri, a determinat managementul să recurgă la soluţia prin care sarcinile de serviciu aferente posturilor disponibile în schema de organizare să fie preluate de către personalul existent, pentru asigurarea activităţii zilnice a SRTv. Așa am ajuns la situaţii în care un salariat angajat pe postul de şofer asigură şi filmările de teren, iar acesta este plătit suplimentar pentru sarcinile ce-i revin în calitate de cameraman. Conducerea SRTv a aprobat astfel de încadrări în urma unor solicitări bine argumentate ale șefilor de structuri.” se mai arată în comunicat.

Un alt aspect la fel de important este legat de faptul că Organigrama SRTv nu a mai fost actualizată de 10 ani şi nu include o serie de posturi pentru activităţi ce nu au fost prevăzute la data elaborarii ei, dar care astăzi sunt indispensabile.

În anii 2022 – 2023,  au fost scoase la concurs posturi pentru care nu s-a înscris niciun candidat ori s-au înscris putini şi în urma susţinerii examenelor nu au fost admişi, iar posturile nu au fost ocupate. Subliniem, de asemenea, că în ultimii ani au fost perioade în care nu s-au putut organiza concursuri deoarece au fost blocate prin Ordonanţe de Guvern.

Aceaste probleme se află în atenţia conducerii SRTv încă de la începutul mandatului şi vor fi rezolvate odată cu finalizarea noii organigrame, a proceselor de lucru şi a fişelor de post, acţiune care se află în desfăşurare.

În țedinţa Consiliului de Administraţie din data de 25 mai a.c. a fost aprobată o nouă organigramă a SRTv, ce urmează a fi finalizată până în luna septembrie a.c.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

IMM România avertizează: Ordonanța Austerității amenință economia cu falimente în lanț și pierderi masive de locuri de muncă

Organizația reproșează Guvernului PSD-PNL-UDMR lipsa de consultare cu mediul de afaceri și absența unui studiu de impact privind noile măsuri fiscale Consiliul Naţional al Întreprinderilor...

Aglomerație la UPU Alba Iulia: Peste 160 de pacienți în mai puțin de 24 de ore

Pe o tură de 12 ore sunt doar doi medici la camera de gardă Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Alba...

OMS cere din nou Chinei date despre înţelegerea modului în care a început pandemia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut din nou Chinei – la cinci ani de la începutul pandemiei covid-19 – să împărtăşească datele şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă