7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAntena 3, AMENDATĂ cu 20.000 lei. Vezi de ce

Antena 3, AMENDATĂ cu 20.000 lei. Vezi de ce

CNA a decis, în şedinţa de marţi, să amendeze Antena 3 cu 20.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la imagine al CSM şi al preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, şi pentru încălcarea legislaţiei privind informarea corectă în mai multe emisiuni în care a fost relatat cazul Sorin Alexandrescu, transmite Mediafax.

Citeşte şi Dosarul de ŞANTAJ Antena 3-RCS-RDS. Camelia Voiculescu, la DNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, marţi, o sesizare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la emisiunile: „La ordinea zilei”, „Se întâmplă în România”, „Ştiri”, difuzate pe 25, 26, 27 iulie, şi „Ştirile dimineţii”, „Previziunile zilei”, „Esenţial”, „100 de minute”, „La ordinea zilei”, „Subiectiv”, „Sinteza zilei”, „În gura presei”, difuzate pe 17, 30 şi 31 iulie, respectiv 1 august 2013.

Membrii CNA au avut păreri diferite privind sesizarea CSM.

„Noi suntem atraşi într-un joc care are mai degrabă coloratură politică”, a spus Radu Călin Cristea. „Din punct de vedere al emisiunilor, sigur că au fost anumite derapaje (…) Se pare că doamna Hăineală are un meci direct, personal cu Antena 3, în care CNA nu ar trebui să se lase antrenat”, a mai spus Cristea. El a propus somarea publică a televiziunii Antena 3.

Narcisa Iorga a făcut însă referire la titluri publicate pe ecran în timpul emisiunilor reclamate, între care „Hăineală, implicată într-un dosar de corupţie” şi „Şefa CSM susţine corupţii”. „Astea sunt acuzaţii foarte grave şi eu consider că doamna Hăineală are toate motivele să facă această reclamaţie către CNA”, a spus Iorga.

„Este vorba despre un linşaj mediatic la adresa preşedintelui CSM şi a CSM, ca urmare a reclamaţiilor pe care domnia sa le-a făcut cu privire la Antena 3 şi alte mijloace de informare în masă din acelaşi trust, în instanţă şi la CNA”, a mai spus Narcisa Iorga.

La rândul său, Florin Gabrea a propus amendarea postului Antena 3 cu 30.000 de lei, pentru încălcarea mai multor articole din legislaţia audiovizuală.

În schimb, Christian Mititelu a spus că, în cazul politicienilor şi al înalţilor funcţionari, nu poate fi aplicată legislaţia audiovizualului la fel ca în cazul unui cetăţean oarecare. „Noi vorbim în cazul de faţă despre cineva plătit pentru a susţine în faţa oricăror presiuni independenţa magistraţilor”, a spus Mititelu.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus însă că la Antena 3 a fost difuzat „un serial de emisiuni TV” pe subiectul Sorin Alexandrescu. „Să ne gândim cât bine fac aceste judecăţi jurnalistice la adresa instituţiilor statului”, a mai spus Georgescu. Ea a propus amendarea Antena 3 cu 20.000 de lei.

În cele din urmă, doar propunerea Laurei Georgescu – amendă de 20.000 de lei – a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase) şi a fost aplicată. Pentru amendarea Antena 3 cu 20.000 de lei au votat Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Monica Gubernat şi Viorel Vasile Buda.

Potrivit CNA, Antena 3 a încălcat articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, articolul 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, articolul 34, alineatul 1 din Cod – „Orice persoană are dreptul la propria imagine”, articolul 32, alineatul 2 din Cod – „Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată”.

De asemenea, Antena 3 a încălcat articolul 40, alineatele 1 şi 2 din Cod – „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”, dar şi articolul 66, alineatul 1, litera a, şi alineatul 2 din Cod – „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; (2) Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni, iar în mod excepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, pe 29 iulie, Inspecţiei Judiciare verificări privind afirmaţii făcute în unele emisiuni ale postului Antena 3 despre ancheta DNA şi a sesizat CNA în legătură cu acelaşi post TV.

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a decis, atunci, cu unanimitate de voturi, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru „dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a promovării în spaţiul public, începând cu data de 25 iulie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a unor publicaţii online (DC News şi Lumea Justiţiei.ro, n.r.), a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei, la adresa procurorilor DNA, a instituţiei DNA şi a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu şi alţii”.

De asemenea, reprezentanţii CSM, au arătat, într-un comunicat de presă remis la momentul respectiv MEDIAFAX, că a fost sesizat şi Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a vieţii private, a onoarei şi reputaţiei, a dreptului la propria imagine şi a altor prevderi din Codul de reglementare a audiovizualului.

Potrivit hotărârii Secţiei pentru procurori, începând cu data de 25 iulie, prin intermediul postului de televiziune Antena 3 şi al publicaţiilor DC News şi lumeajustitiei.ro, au fost promovate „unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a sistemului judiciar în ansamblul său”.

Astfel, afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3, precum şi în publicaţiile online DC News şi lumeajustitiei.ro pun presiune pe procurorii care anchetează dosarul de şantaj în care sunt cercetaţi directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Camelia şi Dan Voiculescu, potrivit hotărârii CSM.

„Secţia pentru procurori apreciază că elementele din mesajul public al reprezentanţilor postului de televiziune Antena 3, audiaţi ca martori în cadrul acestei proceduri penale, a moderatorilor, precum şi a celorlalţi învinuiţi aflaţi în raporturi contractuale cu instituţiile grupului Intact sau colaboratori constanţi ai emisiunilor postului de televiziune Antena 3, au fost concertate în sensul evident de a decredibiliza profesional şi instituţional procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de a acredita ideea unei comenzi politice în legătură cu o anchetă penală aflată în derulare, în care instituţia Antena 3 are calitatea de inculpat şi de a submina şi sfida-atât prin limbaj cât şi prin atitudine-autoritatea judecătorească ca putere a statului consacrată constituţional”, se arată în hotărârea membrilor CSM prin care s-a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Potrivit documentului citat, afirmaţiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3 şi de publicaţiile online lumeajustitiei.ro şi DC News sunt de natură a diminua încrederea societăţii în actul de justiţie.

„Acţiunea publică singulară, localizată la nivelul instituţiilor trustului Intact, a publicaţiilor şi a vectorilor de opinie proprii sau colaboratori ai acestuia, grefată exclusiv pe o anchetă penală care vizează persoane fizice şi juridice din cadrul trustului, este argumentată de către reprezentanţii şi invitaţii emisiunilor postului de televiziune Antena 3 de o manieră manipulatoare şi speculativă prin presupuse «abuzuri săvârşite de procurorii DNA» precum şi prin inducerea la nivelul societăţii a unei false temeri că «DNA intenţionează să dea o lovitură mortală presei libere»”, se mai menţionează în documentul citat.

Dan Voiculescu este urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul în care mai sunt sunt cercetaţi, printre alţii, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, şi directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă